Czytaj ten artykuł w:

Kastracja świń: gdzie jesteśmy w poszukiwaniu alternatyw?

Łatwym i realistycznym rozwiązaniem jest produkcja knurów niekastrowanych lub immunokastracja. Są jednak kraje, które bardziej skłaniają się ku znieczuleniu.

Wdrażanie alternatywnych metod do kastrowania świń chirurgicznie bez środków przeciwbólowych (analgezja) lub znoszących świadomość (anestezja) jest stale powracającą debatą w Unii Europejskiej.

Przepisy są jasne i znane w całej UE: dyrektywa 2008/120 / WE ustanawia minimalne normy ochrony świń, które potwierdzają, że kastracja jest jednym z wyjątków od zakazu okaleczania świń (samców). Jeśli kastracja jest praktykowana przed siódmym dniem życia, może być wykonana przez przeszkoloną osobę bez środków przeciwbólowych lub znoszących świadomość, o ile odbywa się to w inny sposób niż rozrywanie tkanek. Jeśli kastracja jest wykonywana po 7 dniach życia, musi być przeprowadzony przez lekarza weterynarii, ze zniesieniem świadomości i z długo działającymi środkami przeciwbólowymi.

W 2010 r. podpisano Deklarację alternatyw dla kastracji świń, w której zaproponowano dwa terminy:

  • 01/01/2012. Zakończenie kastracji chirurgiczną bez anestezji i / lub przedłużonej analgezji.
  • 01/01/2018. Zakończenie kastrację chirurgicznej, z pewnymi wyjątkami dla tradycyjnych produktów wysokiej jakości.


Aby dotrzymać tych terminów, konieczne było spełnienie kilku warunków, takich jak uznane metody wykrywania zapachu knura, wdrożenie metod szybkiej detekcji w rzeźni, zmniejszenie zapachu knura poprzez selekcję genetyczną i / lub zarządzanie i karmienie, akceptację tych produktów przez konsumentów itp.

Ponieważ te ustalone warunki wstępne nie zostały spełnione, nie było możliwe powstrzymanie powszechnego kastrowania konwencjonalnego w UE.

Kraje takie jak Niemcy działają szybciej w zakresie swoich przepisów i regulacjach. Niemieckie przepisy zabraniające kastracji chirurgicznej bez anestezji lub analgezji miały wejść w życie w 2019 r., ale otrzymały dwuletnie moratorium. Niemiecki producent świń będzie mógł podać ogólne znieczulenie wziewne izofluranem. Producent będzie musiał uzyskać odpowiedni sprzęt i zostać przeszkolony w zakresie jego używania.

Możemy podzielić kraje europejskie na cztery grupy:

1. Kraje, które kastrują mniej niż 20% samców, a w produkcji obecne są najczęściej samce niekastrowane.
2. Kraje, które chirurgicznie kastrują od 20 do 80% samców, wdrażając immunokastrację lub hodując samce niekastrowane.
3. Kraje, które chirurgicznie kastrują ponad 80% samców, ale stosują anestezję (lokalna / ogólna) i / lub przedłużoną analgezję.
4. Kraje, które chirurgicznie kastrują ponad 80% samców i nie stosują znieczuleń.

Źródło: Drugie sprawozdanie z postępów w latach 2015–2017 w sprawie europejskiej deklaracji  alternatyw dla chirurgicznej kastracji świń

Źródło: Drugie sprawozdanie z postępów w latach 2015–2017 w sprawie europejskiej deklaracji  alternatyw dla chirurgicznej kastracji świń

Widząc potrzebę dokonania postępów w tej dziedzinie, oprócz grupy ekspertów Komisji utworzono wolontaryjną podgrupę, aby omówić alternatywne metody kastracji w ramach platformy UE na rzecz dobrostanu zwierząt. Podczas pierwszego spotkania, w maju 2019 r., prace skupiły się na analizie raportu: „Ustalenie najlepszych praktyk w zakresie produkcji, przetwarzania i wprowadzania do obrotu mięsa niekastrowanych świń lub świń poddanych immunokastracji”. W raporcie dokonano analizy najlepszych praktyk w różnych państwach członkowskich przy użyciu samców niekastrowanych lub samców poddanych immunokastracji. Stwierdzono, że istnieje wiele modeli, które działają w Europie, chociaż istnieją ograniczenia zarówno w sposobie gromadzenia informacji, jak iw dowodach, że te sposoby naprawdę się sprawdzają, jak i w wiedzy o bezpośrednich kosztach jej zastosowania. Jest to jednak trend, który ma na celu poprawę dobrostanu zwierząt i zmianę percepcji konsumentów.

Analiza dostępnych alternatyw dla kastracji chirurgicznej bez analgezji lub anestezji:

1.- Produkcja świń niekastrowanych

Taka jest obecna rzeczywistość w krajach UE takich jak Irlandia i Wielka Brytania, ponadto jest to intensywnie wdrożone także w produkcji w Portugalii i Hiszpanii. Rozwiązuje problem dobrostanu związanego z kastracją, ale nie nadaje się dla wszystkich krajów, systemów produkcyjnych lub struktur. Nie jest to dobra opcja w przypadku produkcji wysokotłuszczowych świń ani w krajach, w których wyższa masa tuszy jest lepiej wyceniana niż wydajność tuszy.

Nadal jest najbardziej pożądaną alternatywą i najlepszą opcją według zwierzęcych organizacji pozarządowych, mimo że rzadko jest praktykowana w produkcji organicznej.

Jedną z trudności jest pewien brak wiedzy na temat skarg konsumentów, jeśli chodzi o niepożądane zapachy i smaki (zapach knura). Być może dlatego, że nie generuje to takich problemów, a może dlatego, że problemy te nie są przekazywane/raportowane. Z drugiej strony, zmniejszenie poziomu tłuszczu zmienia strukturę produktu.

2.- Immunokastracja

Jest to realna alternatywa dla produkcji samców bez konieczności kastracji chirurgicznej. Ta metoda jest uważana za optymalną przez organizacje pozarządowe zajmujące się dobrostanem zwierząt, a główną zaletą jest to, że utrzymuje strukturę tłuszczu śródmięśniowego lepiej niż brak kastracji, jednak są producenci, którzy widzą kilka problemów:

  • Nie jest akceptowana przez cały przemysł przetwórczy.
  • Konieczne jest poznanie reakcji konsumenta - zarówno w UE, jak i w krajach trzecich.
  • W przypadku ciężkich świń potrzebne są trzy dawki dla .

3.- Stosowanie anestezji

Ta alternatywa staje się coraz bardziej popularna w ostatnich latach, głównie dlatego, że jest to najczęściej stosowana opcja w Szwecji i rozwija się w Niemczech. Istnieją dwa rodzaje znieczulenia: znieczulenie miejscowe (głównie z lidokainą lub prokainą) lub znieczulenie ogólne (izofluran lub CO2). Wiele krajów czyni postępy w tej dziedzinie, ale istnieje kilka problemów:

  • Brak wsparcia ze strony organizacji pozarządowych ze względu na trudność w monitorowaniu jego stosowania i niewielką gwarancję powodzenia w przypadku miejscowych środków znieczulających.
  • Nadmierna manipulacja zwierzęciem w celu umieszczenia go w komorze, gdzie podaje się anestetyk lub wykonania iniekcji dootrzewnowej.
  • Sama anestezja nie jest uważana za wystarczające. Musi być podawana razem z analgezją.
  • Nie ma zatwierdzonych produktów do stosowania u prosiąt, dlatego należy stosować recepturę (poza kaskadą) stosowania inną niż wskazuje producent.
  • W wielu krajach znieczulenie musi podać lekarz weterynarii. W Szwecji producenci muszą poprosić o zastosowanie wyjątku, aby sami mogli podawać znieczulenie.

Konieczne jest kontynuowanie rozwoju alternatywy dla chirurgicznej kastracji. Możemy rozważyć produkcję samców niekastrowanyh i immunokastrację jako łatwe, realistyczne rozwiązania. Istnieją jednak kraje lub systemy produkcyjne, które skłaniają się ku znieczuleniu (miejscowemu lub ogólnemu) pomimo świadomości, że nie jest to najlepsza alternatywa i że istnieje poważny problem z dostępnością produktów, które mogą być używane przez producenta.

Postępy w dobrostanie zwierząt powinny być dokonywane przy niskich kosztach, aby zachować konkurencyjność, ponieważ trudno jest przenieść jej koszt przez łańcuch wieprzowiny. Ponadto, mając na celu niezmienianie wolnego handlu w UE, kraje powinny stosować wzajemne uznawanie różnych metod eliminowania bólu związanego z kastracją. Innymi słowy, produkty stosowane do kastracji świń w znieczuleniu miejscowym i ogólnym powinny być wzajemnie uznawane.

Komentarz do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie

tags