X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
1
Czytaj ten artykuł w:

Dziedziczenie

Cechy o wysokiej lub umiarkowanej dziedziczności łatwo poprawić, poprzez testowanie i selekcję. Jednakże, dla cech o niskim dziedziczeniu ulepszenia wykonuje się z wykorzystaniem heterozji i BLUP.

Rozród trzody chlewnej i programy genetyczne mają na celu zwiększenie ogólnego potencjału w celu zwiększenia wydajności i rentowności hodowli. Wykonywane jest to poprzez wykorzystanie minimalizacji chowu wsobnego, maksymalizację heterozji, testy konkurencyjne, wybór za pomocą BLUP i wykorzystanie technologii genomicznych. W rezultacie, osiągane roczne ulepszenie genetyczne wynosi 1,5 - 2,0%. Sukces zależy od dwóch czynników, jak pokazano w poniższym równaniu:
 

R = S x h²

Gdzie: R = Odpowiedź na selekcję (na pokolenie)
S = Dobór różnicujący
h² = Dziedziczenie

 

Most reproductive traits have low heritability, so require selection using BLUP
Fotografia 1. Najbardziej reprodukcyjne cechy są najmniej dziedziczne, więc wymagana jest selekcja z zastosowaniem BLUP.

 

Dobór różnicujący jest różnicą w wydajności wybranych zwierząt do następnego pokolenia w porównaniu ze wszystkimi swoimi rówieśnikami. Większość z tych rówieśników zostanie poddane ubojowi, zgodnie ze starą farmerską zasadą  że postęp genetyczny to "tylko ubój gorszych zwierząt w danejpopulacji".

Aby zrozumieć pojęcie dziedziczenia ważne jest przyglądnięcie się fenotypowi i genotypowi indywidualnego osobnika. Wydajność i fenotyp świni zależy od połączonych efektów genetycznych ( genotyp), który jest z reguły ustalony w momencie poczęcia, i środowiska, czyli aspektów zdrowia, zarządzania, żywienia, sposobu utrzymania, klimatu itd.

Fenotyp = Genotyp + Środowisko

Środowisko = Pasza + Zdrowie + Utrzymanie + Zarządzanie

Fenotyp = Genotyp + (Pasza + Zdrowie + Utrzymanie + Zarządzanie)

Dziedziczność może być zdefiniowana po prostu jako stopień, w jakim dana cecha jest kontrolowana poprzez dziedziczenie po przodkach. Z drugiej strony dziedziczność może być określona jako procent fenotypu, jaki zależy od genetyki:

Dziedziczność = (Genotyp/Fenotyp) x 100

 

Ponieważ zrozumienie dziedziczenia jest tak ważne w przewidywania przyszłych korzyści genetycznych, badacze świń na całym świecie podjęli liczne próby w zakresie ustalenia wielu cech na różnych rasach. Poniższe tabele przedstawiają średnią dziedziczność (wyświetlane jako%) w oparciu o niektóre z raportów w literaturze naukowej:

 

 Cechy knurów

Rozmiar jąder 35
Objętość ejakulatu 22
Ruchliwość plemników 15
Libido 15

 

Cechy samic

Wiek dojrzałości 33
Wskaźniki owulacji 32
Przeżywalność prenatalna prosiąt 15
Liczba urodzonych 11
Liczba żywo urodzonych 9
Liczba odsadzonych 7
Przeżywalność prosiąt do odsadzenia 5
Waga urodzeniowa miotu 27
Waga miotu w 21 dniu 19
Czas od odsadzenia do rui 23

Growth and finisher pig traits are moderately heritable
Fotografia 2. Cechy tuczników są umiarkowanie dziedziczne

Tuczniki

Tempo przyrostu 31
Pobieranie paszy 27
Wykorzystanie paszy 30
Przyrost mięsny 37
Wykorzystanie paszy na przyrost mięsny 31
Słonina grzbietowa, mierzona ultradźwiękowo 40

Many carcase and meat traits have moderate to high heritability and are easily improved by selection
Fotografia 3. Wiele cech tuszy i mięsa mają umiarkowaną do wysokiej odziedziczalności i łatwo poprawić je poprzez dobór.

 

Cechy tuszy/ mięsa/ jakości jedzenia

Słonina 43
Schab 46
Długość tuszy 57
Słonina % 48
pH1 (pH 45 minut po śmierci) 16
pHu (pH 24 godziny po śmierci) 27
Kolor mięsa 28
Zatrzymanie wody 15
% tłuszczu w mięsie 48
% kwasu linolowego w tłuszczu 55
jędrność słoniny 42
Kruchość (mierzone przyrządami) 28
Kruchość (degustacja) 33
Smakowitość (degustacja) 9
Soczystość (degustacja) 12
Ogólna akceptacja (degustacja) 23

 

Należy zauważyć, że im wyższa jest dziedziczność, tym większa możliwość rozwoju genetycznego. Tak więc cechy o wysokiej lub umiarkowanej dziedziczności są łatwo poprawić, poprzez testowanie i selekcję. Jednakże, dla cech o niskiej dziedziczności ulepszenia stosuje się z wykorzystaniem heterozji (hybrydy) i zastosowaniu BLUP.

 

Uwagi techniczne:

Definicja techniczna dziedziczenia: część całkowitych wariancji fenotypowych, które można przypisać do wystąpienia addytywnych zmian genetycznych.

Koncepcję indywidualnego podziału fenotypu zwierzęcia na genotyp i środowisko można rozszerzyć do grup zwierząt. Tym samym łączna zmiana obserwowana (wariancja fenotypowa) może być podzielona między zmienność genotypu zwierząt (wariancja genetyczna) i zmienność środowiska (wariancja środowiska). Genetycy następnie dzielą zmienność genetyczną między wariancje wartości hodowlanej (tzw dodatek wariancji genetycznej) i wariancje z powodu efektów (bez dodatków wynikających z dominacji i epistazy). Geny dziedziczone są w parach alleli - jeden od ojca i jeden od matki. Przykłady dominacji są dobrze znane - przykładem jest gen stresu / halotan, w których allel dominujący jest zawsze wyrażony, nawet wówczas, gdy świnia ma tylko jedną kopię allelu. Tak więc, heterozygoty nie wykazują klasycznego zespół stresu. Epistaza występuje wtedy, gdy obecność jednego allelu wpływa na ekspresję allelu w innym miejscu na chromosomie. Efekty te nie zostały szeroko zbadane, jednak wiadomo, że mają one wpływ na szereg cech, w szczególności na płodność, cechy tuszy i cechy jakościowe mięsa.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji