TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Subpopulacje (I z III): Jak znaleźć lukę w opłacalności produkcji trzody chlewnej

Od czego można zacząć, aby uzyskać nowe i wartościowe informacje na temat rentowności gospodarstwa (lub jej braku), których teraz nie monitorujemy? Z pewnością jednym z najważniejszych jest wizualizacja danych w nowy sposób.

Zmieńmy kierunek i porozmawiajmy o ekonomii produkcji mięsa wieprzowego na poziomie producenta. Istnieje wiele interesujących i odkrywczych sposobów na zrozumienie tego, co dzieje się ekonomicznie w twoim gospodarstwie, ale prawdopodobnie brakuje ci wielu z nich, ponieważ ograniczyłeś się do małego zestawu wskaźników wydajności, na które patrzysz cały czas (z wyłączeniem innych). Wszystkie one są w pełni doceniane i akceptowane przez twoich konsultantów, prasę branżową i innych ekspertów. Wiele rzeczy, które stają się znaczącymi i kosztownymi problemami, nawet jeśli można im zapobiegać często przez wiele miesięcy, nigdy nie ukazują się w tych przesadnie wykorzystywanych i źle obliczanych wskaźnikach. Ponadto, dostępne są informacje, które mogłyby zmniejszyć koszty lub zwiększyć przychody i nie można ich znaleźć w żadnym standardowym protokole lub programie.

Od czego więc zacząć, aby uzyskać nowe i wartościowe informacje na temat rentowności gospodarstwa (lub jej braku), których teraz nie monitorujesz? Z pewnością jednym z najważniejszych jest wizualizacja danych w nowy sposób. Pierwszą rzeczą, którą robię, gdy chcę zobaczyć podstawową kondycję finansowe gospodarstwa, jest sporządzenie wykresu indywidualnych wag w postaci histogramu (nie wykresu słupkowego) zwierząt sprzedanych w danym okresie czasu. Możesz wybrać dowolny okres, jeśli zdajesz sobie sprawę z istniejących efektów sezonowych, cyklicznych i czynników trendu, które są w dużej mierze ze względu na interakcję zwierzęcia ze środowiskiem (wszystko: od długości dnia do temperatury do czynników "komfortu", które mogą obejmować przestrzenie z przeciągami, a nawet agresji ze strony innych świń lub ludzi). Oczywiście choroba będzie dobrze reprezentowane w swoich wykresach w sposób, który prawdopodobnie nigdy nie widziałeś.

Pokażę znaczenie tego za chwilę, ale najpierw zajmijmy się jedną z najważniejszych pułapek dotyczących danych o wadze świń. Pamiętaj, że mogą istnieć powody, aby zignorować niektóre z moich sugestii, jeśli masz inne cele w swoich systemach lub masz unikalny przepływ świń. Jeśli wykorzystujesz dane dotyczące uboju dla jednego budynku, odnotowując wszystkie indywidualne wagi zwierząt przy wysyłce, masz wiele informacji, które należy uwzględnić. Po pierwsze, upewnij się, że wszystkie zwierzęta były naprawdę tylko z tego budynku i tylko z jednej partii. Nie jest niczym niezwykłym, że aby zachować efektywność, ciężarówka wypełniana jest jedną z przegród świniami z innej chlewni. Jeśli ubojnia odnotowuje tatuaż/kolczyk itp., które umieszczasz na każdym zwierzęciu, komputer pomoże Ci to zorganizować.

Jeśli sprzedajesz obsadę budynku poprzez ciężarówki w okresie 2-3 tygodni, pozostawiając wolniej rosnące zwierzęta, aby osiągnąć bardziej opłacalne wagi między wizytami ciężarówek, to rzeczywiście stworzyłeś kilka różnych grup ( świnie o różnym wieku w uboju) w ramach jednego budynku danych po opróżnieniu budynku. Jeśli zwizualizujesz dane z całej chlewni po jej zamknięciu, będą one miały potencjalnie mylące wzorce, które mogą być mało przydatne. W zależności od tego, jak długo czekasz między załadunkami w tym budynku, zwierzęta w każdej grupie zaczynają przyjmować znacząco różne dane wejściowe i nie są już z tego samego lub bardzo podobnego "procesu" (rzeczy takie jak ewentualnie zmiana paszy, inna pogoda i temperatura, inna gęstość obsady, zmiany w konkurencyjności kojców, różnice w środowisku w kojcach, takie jak przeciągi, wilgoć itp. uległy zmianie).

Co to oznacza, gdy łączę te grupy zwierząt razem i analizuję je jako jedną grupę, nawet w obrębie jednej chlewni? Czy wpłynie to na twoje obecne rozumienie znaczenia poziomu ADG i FCR w twoim gospodarstwie? Możesz myśleć, że to dodatkowe dwa-trzy tygodnie jest nieistotne, ale zachęcam do pamiętania, że w ostatnich tygodniach wzrostu, świnie przybierają na dziennie wadze więcej, niż w jakimkolwiek innym okresie. Pod koniec średnio to 1,25 kg/dzień (2,75 lbs.), to jest 17,5 kg, lub trochę ponad 38,5 lbs. masy ciała nabytej w "różnych" środowiskach w ciągu ostatnich 14 dni, ale nadal w tym samym budynku i zsumowane w jednym zbiorze danych.

Jeśli zwizualizujesz wagi końcowe na przedstawionym przeze mnie wykresie, zauważysz, że rozkład jest dwumodalny, i że lewa strona jest rozciągnięta dalej na lewo od przybliżonej średniej dla całej grupy niż od prawej. Kiedy obserwujesz rozkład dwumodalny (dwa tryby, czyli "garby"), wskazuje to, że w jednej chlewni zachodziły co najmniej dwa odrębne procesy produkcyjne. Może to wynikać z obecności grupy chorych świń, świń o różnej genetyce lub płci, lub niektóre świnie zostały dodane do budynku w innym czasie, niektóre części budynku utrzymuje inne środowisko (wentylatory nie działały, większa wilgotność itp.).

Porównując rozkłady wagowe danych załadunków świń w różnych kolorach, zauważ, że wszystkie grupy, z wyjątkiem rozkładu w kolorze pomarańczowym, wydają się osiągać podobną średnią wagę przy sprzedaży ale zauważ również, jak całkowita zmienność wagi rośnie dla tych grup za każdym razem, gdy otrzymują dodatkowy czas na osiągnięcie wagi docelowej. Gdy tak się dzieje, średnia staje się potencjalnie zwodniczym wskaźnikiem opisowym dla grupy lub podgrupy. Zaobserwuj, o ile szersze stają się rozkłady, gdy ich łączna liczba dni jest wydłużona.

Nie znamy okoliczności, które stworzyły pierwszą "grupę modalną" (na pomarańczowo). Być może zostały one wybrane jako grupa o niższych wagach, na sprzedaż do kupca, który płaci więcej za lżejsze świnie lub były chore lub miały wadę, która spowodowała, że właściciel chce zabrać je z dala od reszty grupy. Nie będą więc konkurować o ograniczone zasoby w budynku. Zauważamy, że po odejściu pomarańczowej grupy inne świnie miały dodatkowe 12 dni aby osiągnąć lepsze średnie wagi. Wiele się tu dzieje.

Co tracimy, tworząc ocenę grupy poprzez uśrednienie statystyk dla całej grupy, takich jak na przykład średnia waga końcowa, średnie tempo wzrostu (ADG) i FCR? Możemy się temu przyjrzeć, pracując następnym razem nad kwestią subpopulacji.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów

Powiązane artykuły