TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Mykoplazmowe zapalenie płuc: istotna kwestia w przemyśle hodowlanym trzody chlewnej

Najnowsze doniesienia nadal mowią o wysokiej prewalencji występowania tego patogenu w większości krajów produkujących trzodę chlewną.

Prawie 50 lat po rozpoznaniu jako czynnika wywołującego enzootyczne zapalenie płuc, Mycoplasma hyopneumoniae (M. hyopneumoniae) wciąż stanowi istotny czynnik chorobotwórczy w przemyśle trzody chlewnej, co powoduje znaczące straty ekonomiczne. Bezpośrednim problemem związanym z zakażeniem M. hyopneumoniae jest występowanie przewlekłej choroby układu oddechowego, której może towarzyszyć suchy kaszel. Enzootyczne zapalenie płuc zwykle przbiega z wysoką zachorowalnością i niską śmiertelnością, a także znacznie wpływa na średnie dzienne przyrosty i współczynnik wykorzystania paszy w stadach dotkniętych chorobą. Ponadto, innym kluczowym aspektem infekcji M. hyopneumoniae jest skłonność zakażonych zwierząt do zachorowania na inne choroby układu oddechowego pochodzenia bakteryjnego i wirusowego, co okazało się mieć szczególnie znaczenie na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci, po pojawieniu się na przykład wirusa zespołu rozrodczo- oddechowego.

W ciągu ostatnich lat zakażenia M. hyopneumoniae opisywano na całym świecie. Ostatnie doniesienia nadal wykazują wysoką częstość występowania patogenu w większości krajów produkujących trzodę chlewną. Ponadto wykazano, że strefy geograficzne, które wcześniej uważano za wolne od M. hyopneumoniae, nie mogą być już traktowane jako takie, ponieważ obecność patogenu została potwierdzona w populacjach dzików bądź dzikich świń, co tym samym stwarza potencjalne zagrożenie dla świń domowych.

Z czasem nasza wiedza na temat wielu cech związanych z M. hyopneumoniae i zakażeń u świń się pogłębiła, zwłaszcza w ostatnich latach. Należy tu zwrócić uwagę choćby na różne stopnie zjadliwości i braku klonalności szczepów M. hyopneumoniae. Podejrzewano również zmienność tej bakterii, a nadejście nowych narzędzi diagnostycznych i badań molekularnych pozwoliło na wyraźne potwierdzenie różnic między różnymi szczepami M. hyopneumoniae. Jednakże potencjalne konsekwencje zmienności genetycznej tego patogenu dopiero zaczynają być badane i może być zbyt wcześnie, by stwierdzić określony wpływ różnych wariantów i ich specyficznych właściwości w zakażeniach terenowych.

Tabela 1. Szczepy Mycoplasma hyopneumoniae mogą być klasyfikowane w oparciu o objawy chorobowe obserwowane u eksperymentalnie zakażonych zwierząt.

Zapalenie płuc Wirulencja Szczep Pochodzenie
Niska F13.7B Europa
Średnia 232 USA
Wysoka F7.2C Europa

Innym aspektem, który jest często poruszany w odniesieniu do obecnych zakażeń M. hyopneumoniae jest większa trudność w osiąganiu kontroli nad zakażeniami klinicznymi. W szczególności widoczne jest to w stadach, w których były już uprzednio wdrożone skuteczne programy kontroli. Przyczyna takiego zjawiska nie jest jedna, lecz jest to grupa czynników, które mogły zmienić patogen lub też sposób współczesnej hodowli zwierząt.

W celu wyeliminowania zakażenia M. hyopneumoniae w stadzie zostały opracowane liczne protokoły postępowania, a nawet całe systemy na poziomie krajowym. Wcześniejsze próby wyeliminowania tego patogenu były podejmowane z myślą o małych hodowlach i wymagały znaczącego zmniejszenia pogłowia stada. Innowacyjne strategie eliminacji M. hyopneumoniae zostały stworzone przez połączenie nowszych technologii, informacji uzyskanych z badań naukowych oraz z innych programów eliminacji chorób. Te najnowsze strategie pozwalają na przeprowadzenie eliminacji w gospodarstwach o znacznych rozmiarach, bez znacznego zmniejszania pogłowia zwierząt przeznaczonych do reprodukcji, nawet w fazie aktywnej eliminacji. Czymś, co zostało już jasno stwierdzone, to korzyści ekonomiczne płynące z hodowli świń wolnych od M. hyopneumoniae, a więc istnieje uzasadniona potrzeba eliminacji tego patogenu w wielu systemach produkcyjnych.

Tabela 2. Porównanie najczęściej stosowanych programów eliminacji M. hyopneumoniae

Metoda Odpowiednia dla dużych gospodarstw Użycie szczepienia Użycie antybiotyków 14-dniowa przerwa produkcyjna
Częściowa depopulacja Nie Nie Tak Tak
Zmodyfikowana częściowa depopulacja Tak Tak Tak Nie w każdym przypadku

Podsumowując, zakażenia M. hyopneumoniae są w dalszym ciągu istotnym problemem w hodowli świń na całym świecie, a wysoka częstość występowania choroby wywoływanej przez ten patogen jest nadal notowana w większości obszarów produkcji trzody chlewnej. W próbie kontroli zakażeń M. hyopneumoniae pojawiają się nowe wyzwania, wywołane przez cechy samego drobnoustroju, bądź też przez sposób rozpoznawania stad dotkniętych problemem. Jednak fakt pomyślnego ukończenia licznych programów eliminacji i utrzymania ujemnego statusu stad, sprawiło, że eliminacja M. hyopneumoniae jest realna do osiągnięcia na wszystkich poziomach produkcji trzody chlewnej.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów

Powiązane artykuły