X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Poprawa zachowań żywieniowych loch za pomocą aromatyzowania paszy

Jak możemy zwiększyć spożycie paszy przez lochy podczas laktacji w warunkach stresu cieplnego?

Zwiększenie dobrowolnego pobierania paszy przez lochy jest głównym wyzwaniem dla żywieniowców w warunkach klimatu tropikalnego. Niedawno opublikowaliśmy badanie (Silva i in., 2018) mające na celu ustalenie, czy niekorzystny wpływ stresu cieplnego na lochy w okresie laktacji można przezwyciężyć, stosując aromat dodawany do paszy w celu stymulowania pobierania paszy i poprawy wydajności lochy i miotu w klimacie tropikalnym. Nasze odkrycia wskazują, że nawet gdy lochy są trzymane w warunkach stresu cieplnego, nadal istnieje próg zwiększenia spożycia paszy. Wynika prawdopodobnie z amplitudy termicznej, kiedy w okresach chłodniejszy (tj. wieczorem i wczesnym rankiem) lochy mogą kompensować niskie dzienne spożycie paszy, jeśli są odpowiednio stymulowane.

Dodatek substancji smakowych do paszy może zwiększyć dobrowolne spożycie paszy i pomóc w spożyciu jej dziennego zapotrzebowania podczas laktacji (Frederick i Van Heugten, 2006; Silva i in., 2018). W naszym badaniu lochy karmione paszą aromatyzowaną wykazywały wyższe spożycie paszy niż lochy kontrolne (tj.śŚrednio do + 24% w przypadku pasz zawierających aromat). Niedawno zbadaliśmy wpływ suplementacji loch w okresie laktacji tym samym smakiem paszy na ich zachowanie żywieniowe i kinetykę dziennego spożycia paszy w warunkach tropikalnych przy użyciu automatycznego inteligentnego karmnika (AIF). W okresie ad libitum (od 1 do 23 dni po porodzie) na 60 lochach wykonano łącznie 7.132 codziennych pomiarów zzachowania żywieniowego. W niniejszej pracy na dobowe spożycie paszy w okresie laktacji (d 1 do 23) miała wpływ pora roku, gdzie spożycie paszy było mniejsze w porze gorącej niż w porze chłodnej (5,66 vs 7,23 kg / d; ryc. 1). Dzienny czas spożycia był krótszy w porze gorącej niż w porze chłodnej (odpowiednio 36,8 w porównaniu z 72,3 min / d), a czas spożycia na posiłek był również krótszy w okresie gorącym w porównaniu z sezonem chłodnym (odpowiednio 5,7 vs. 7,5 min / posiłek).

Ryc. 1. Dzienne spożycie paszy w okresie chłodnym i gorącym. Pobór paszy różnił się w poszczególnych sezonach od 9 do 18 i od 20 do 24 dnia (x; P <0,05). W porze chłodnej i gorącej badanych było w sumie odpowiednio 17 i 31 macior.

Ryc. 1. Dzienne spożycie paszy w okresie chłodnym i gorącym. Pobór paszy różnił się w poszczególnych sezonach od 9 do 18 i od 20 do 24 dnia (x; P <0,05). W porze chłodnej i gorącej badanych było w sumie odpowiednio 17 i 31 macior.

Niezależnie od pory roku, dzienne wzorce spożycia paszy osiągały najwyższy poziom dwa razy dziennie. Pierwszy i drugi szczyt obserwowano między godziną 00:00 a 10:00 oraz między 15:00 a 20:00 (Ryc. 2).

Ryc. 2. Wpływ pory roku i pory dnia na dzienne spożycie paszy u loch w okresie laktacji (linie ciągłe). Każdy punkt to 18 loch w sezonie chłodnym i 32 lochy w sezonie gorącym.

Ryc. 2. Wpływ pory roku i pory dnia na dzienne spożycie paszy u loch w okresie laktacji (linie ciągłe). Każdy punkt to 18 loch w sezonie chłodnym i 32 lochy w sezonie gorącym.

Średnia poracja posiłku była o 107 g mniejsza u loch karmionych dietą kontrolną w porównaniu z lochami karmionymi paszą aromatyzowaną. Dzienne spożycie paszy było większe w diecie smakowej niż w grupie kontrolnej (6417 vs. 5362 g / d). Lochy otrzymujące aromat wykazywały wyższe nocne (704 w porównaniu z 583 g / posiłek) i dzienne (678 w porównaniu z 582 g / posiłek) spożycie paszy w porównaniu z lochami kontrolnymi. Niezależnie od grupy, lochy wykazywały również wyższe dobrowolne spożycie w godzinach od 00:00 do 10:00, co stanowiło 83% całkowitego dziennego spożycia paszy. Na podstawie porównania godzinowego spożycia paszy lub zmian z godziny na godzinę (w ciągu 24 godzin), nycthemeralny wzorzec spożycia paszy osiągał najwyższy poziom dwa razy dziennie w przypadku obu rodzajów diety. Jednak wielkość piku różniła się, a godzinowe spożycie paszy było większe dla loch karmionych paszą z aromatem w porównaniu z kontrolą o godzinie 04:00 i 05:00 (Ryc. 3). Diety wpływały również na kinetykę dziennego spożycia paszy w okresie laktacji. Spożycie paszy było wyższe dla paszy smakowej od dnia 3 do odsadzenia (Ryc. 4).

Ryc. 3. Wpływ smaku i pory dnia na dzienne spożycie paszy u loch w okresie gorącym.

Ryc. 3. Wpływ smaku i pory dnia na dzienne spożycie paszy u loch w okresie gorącym.

Ryc. 4. Dzienne spożycie paszy w sezonie gorącym. Spożycie paszy r&oacute;żniło się między dietami od dnia 2 do dnia 8 i od dnia 9 do dnia 24 (&times;; P&lt;0.05).

Ryc. 4. Dzienne spożycie paszy w sezonie gorącym. Spożycie paszy różniło się między dietami od dnia 2 do dnia 8 i od dnia 9 do dnia 24 (×; P<0.05).

U świń zmysły peryferyjne, zwłaszcza węch, smak i somatyczne wyczucie jamy ustnej (ustno-nosowe) interpretują bodźce ważne dla jakości paszy i wartości odżywczej (Dulac, 2000; Forbes, 1998; Roura i in., 2008a, b). Zmysł węchu wydaje się być najbardziej rozwiniętym ze wszystkich tych zmysłów świń (Morrow-Tesch i McGlone, 1990). Świnie wykazują system węchowy o niezwykle wysokiej wrażliwości w porównaniu z innymi zwierzętami (Roura i Tedó, 2009). System smakowy definiuje się jako ustny system chemosensoryczny, który rozpoznaje różnorodny repertuar nielotnych związków. Zdefioniowano co najmniej pięć różnych smaków i są one powszechnie akceptowane: słodki, umami, słony, kwaśny i gorzki (Roura i Tedó, 2009).

Według Jones i wsp. (2000), pięć produktów o zapachu, które ludzie sklasyfikowali jako słodkie (tj. olej migdałowy, brzoskwinia, malina, wanilia i truskawka) są dobrze akceptowane przez świnie. Ten pozytywny wpływ aromatów w paszy może być korzystny w hodowli wysokoplennych loch, ponieważ chociaż są bardzo produktywne, często wykazują zmniejszoną zdolność pobierania paszy w wyniku selekcji genetycznej w celu uzyskania wyższej wydajności paszy (Bergsma i in., 2009).

Uwagi końcowe i implikacje

Nasze odkrycia potwierdzają, że w warunkach tropikalnych czynniki klimatyczne, szczególnie wysokie temperatury i wilgotność względna, ograniczają wydajność i dobrowolne pobieranie paszy loch w okresie laktacji. Co więcej, wyniki sugerują, że lochy w okresie laktacji mają tendencję do utrzymywania podobnych zachowań żywieniowych w obu sezonach, przy większym spożyciu między 00:00 a 09:00. Lochy mogą nie zmieniać schematu karmienia w zależności od sezonu, ale znacznie zmniejszają całkowite spożycie paszy w okresach upałów, w celu zmniejszenia efektu termicznego paszy. Ponadto wydaje się, że nawet gdy lochy są trzymane w warunkach stresu cieplnego, w ramach amplitudy termicznej nadal istnieje próg zwiększania spożycia paszy i poprawy wzorców karmienia, kiedy w okresach chłodniejszych (tj. wieczorem i wczesnym rankiem) lochy mogą kompensować niskie dzienne spożycie paszy, jeśli jest ono odpowiednio stymulowane. Nasze odkrycia prowadzą nas do przekonania, że ​​strategiczne wykorzystanie aromatów spożywczych do manipulowania sensorycznymi właściwościami paszy jest realną strategią mającą na celu zwiększenie dobrowolnego spożycia paszy przez lochy i poprawę produkcji mleka, a w konsekwencji poprawę wydajności miotu, co może pomóc złagodzić negatywny wpływ warunków stresu cieplnego na lochę karmiącą.

Porod&oacute;wki UFMG/ ICA &ndash; fot. Amanda Le

Porodówki UFMG/ ICA – fot. Amanda Le

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji