TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Programy kontroli i nadzoru salmonellozy świń w UE: zasady ogólne

W przyszłości UE będzie musiała określić swoje cele w redukcji salmonellozy świń w każdym kraju, w zależności od punktu wyjścia.

20 październik 2014
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Od momentu wydania w roku 2003, rozporządzenia (WE) nr. 2160/2003 sprawie zwalczania salmonelli i innych czynników chorobotwórczych, UE nakazała obowiązek realizacji konkretnych programów nadzoru i kontroli salmonelli u drobiu i świń. Programy dla hodowli drobiu były realizowane trochę później i uzyskano bardzo dobre wyniki. W przypadku świń czekamy na reaktywację wyżej wymienionego rozporządzenia i ustalenie celów UE dotyczących ograniczenia częstości występowania. Mimo, że wiele krajów, a wśród nich główni producenci trzody chlewnej, już ruszyło i prowadziło formy nadzoru i / lub programu kontroli.

W obliczu tej sytuacji oczywiste jest, że w krótkim okresie czasu hiszpański sektor trzody chlewnej będzie musiał podjąć kroki w tej sprawie, jeśli nie chce ryzykować strat eksportowych. W obliczu początku każdej inicjatywy zakrojonej na szeroką skalę w zakresie zwalczania salmonellozy pojawia się wiele pytań. Ten artykuł zawiera podsumowanie głównych strategii działania, szczególnie na poziomie gospodarstwa, a następnie aktualnych programów nadzoru i kontroli salmonellozy w UE.

Pig farm

Podejścia do programów kontroli salmonellozy

W przeciwieństwie do programu realizowanego przez wiele lat w Stanach Zjednoczonych opierającym się na podstawie działań (głównie odkażania) w rzeźni, europejska strategia na rzecz monitorowania i zwalczania Salmonelli, opiera się głównie na działaniach w gospodarstwach, choć ostatnio nacisk został również położony na ubojnie aby wzmocnić zwalczanie Salmonelli na tuszach (rozporządzenie UE nr. 217/2014 z dnia 7 marca 2014 roku).

Chociaż w niektórych krajach programy zostały rozpoczęte przez rząd, jednak na dzień dzisiejszy większość z nich była inicjatywą sektora trzody chlewnej, wiążącą się z nakladaniem kar albo prowadzeniem polityki zachęt.

  • Qualität und Sicherheit, Bord Bía Quality Assurance Scheme, Nederland VarkensKary: w przypadku Danii nakładana jest kara w wysokości 2% od wartości tuszy dla gospodarstw z poziomu 2 (średnia seroprewalencja) i od 4% do 8% dla gospodarstw z poziomu 3 (wysoka seroprewalencja).
  • Zachęty: jest kilka krajów, które stworzyły systemy zapewniania jakości, na przykład Niemcy (QS Qualität und Sicherheit), Wielka Brytania (British Quality Assured Pork), Irlandia (Bord Bía Quality Assurance Scheme) i Holandia (IKB Nederland Varkens).

Podstawowe elementy programów kontroli na fermach

W UE można znaleźć dwa rodzaje bardzo różnych sytuacji dotyczących poziomów występowania infekcji w hodowli trzody chlewnej, a one ustalają cele realizowane przez różne programy kontroli. W Szwecji, Finlandii i Norwegii częstość występowania jest bardzo niska, a ich programy są kierowane przez strategie zwalczania. Strategia ta nie może być stosowana w pozostałych krajach europejskich, w których poziom rozpowszechnienia jest średnio-wysoki. Tak więc, celem większości europejskich programów nadzoru i kontroli salmonellozy świń jest zmniejszenie poziomów infekcji, tak, jak tylko to możliwe.

W odniesieniu do podstawowych elementów, które są częścią różnych programów, a także mając na uwadze, że każda z nich ma swoje cechy szczególne, z grubsza rzecz biorąc możemy je podsumować w następujący sposób:

1. Działania na dwóch poziomach: fermy i rzeźnie

Duńskie modele szacują, że programy kontroli koncentrujące się wyłącznie na farmach są niewystarczające do zmniejszenia poziomu zanieczyszczeń powodowanych przez Salmonellę w tuszach poniżej 1% (Baptista i in. 2011). Po zredukowaniu zakażeń w gospodarstwach rolnych do pewnego poziomu, nadejdzie moment, w którym będzie się także oczekiwać lepszych wyników pod względem wydajności ekonomicznej w ubojniach.

2. Ciągły nadzór zakażeń i klasyfikacja gospodarstw

Z uwagi na wielką zmienność sezonową salmonellozy świń, działania nadzorcze muszą być utrzymywane przez cały czas. Nadzór ten może być serologiczny (próbki krwi i / lub sok mięśniowy), co pozwala sklasyfikować różne farmy w różnych kategoriach, i podjąć działania wobec tych z większym ryzykiem zakażenia (z wyższą seroprewalencją).

Ale obecnie...

... Wielka Brytania zakańcza serologiczne monitorowanie zwierząt, ponieważ przedefiniowuje swój program kontroli.

... W Irlandii już nie klasyfikuje się ferm według kategorii, ale określa poziom prewalencji

3. Priorytetyzacja kontroli w okresie tuczu

Do tej pory, w początkowych etapach wszystkich programów, działania nadzoru są głównie skupione na okresie tuczu, choć później, podobnie jak w przypadku programów Danii i Irlandii, gospodarstwa loch 'zostały również uwzględnione.

4. Realizacja indywidualnych planów kontroli w gospodarstwach

W gospodarstwach z wyższym poziomem infekcji, gdzie czynniki ryzyka zostały zidentyfikowane (poprzez szczegółową listę) i zostało przeprowadzone bakteriologiczne badanie krążących szczepów, lekarz weterynarii odpowiedzialny za gospodarstwo realizuje niestandardowe plany kontroli.

Poniżej przedstawiamy tabelę podsumowującą główne cechy działań nadzoru w okresie tuczu świń z programów kontroli salmonellozy w Danii, Irlandii, Wielkiej Brytanii, Niemiec i Holandii. Oprócz tych krajów, w Austrii są przeprowadzenie regionalne programy kontroli, w Belgii, we Francji, a ostatnio w Katalonii, możemy znaleźć kilka badań pilotażowych. W szczególności, kataloński klaster trzody chlewnej INNOVACC prowadzi badania pilotażowe w zakresie wdrożenia dobrowolnego programu zwalczania salmonellozy świń, które w tej chwili liczy na zaangażowanie znacznej liczby gospodarstw i rzeźni w Katalonii i niektórych w Aragonii. Bez wątpienia wszystkie te inicjatywy będą stanowić dobrą podstawę do realizacji przyszłych programów zwalczania Salmonelli w tych krajach.

Tabela 1. Czynności nadzoru w okresie tuczu z głównych programach kontroli salmonellozy świń w Unii Europejskiej

Kraj pobieranie prób Monitoring serologiczny Klasyfikacja
Próbka Numer
/ rok
stosowana ELISA Punkt odcięcia * Regularność Kategorie
Dania Sok mięśniowy 60-100¹ Duńskie ELISA DO% ≥ 20 Kwartalnie (wagowo: 3:1:1) 1 (< 40%)
2 (≥ 40% i < 65%)
3 (≥ 65%)
Irlandia Krew Max. 72 (6/miesiąc) Nie określone DO% ≥ 40 Kwartalnie BRAK (jeśli ≥ 50% gospodarstw jest wyłączonych z systemu zapewnienia jakości)
Wielka Brytania Program monitorowania serologicznego (sok mięśniowy) został tymczasowo zawieszony na farmach i czeka na podjęcie nowych działań
Niemcy Sok mięśniowy (krew) 60 Salmotype, Labor Diagnostik
Herd Check, IDEXX
PrioCheck, Prionics
DO% ≥ 40 Kwartalnie

1 (≤ 20%)
2 (> 20% to ≤ 40%)
3 (> 40%)

Holandia Krew 36 Nie określone DO% ≥ 40 Kwartalnie Podobnie jak Niemcy

*Punkt odcięcia od którego próbka jest uznawana za dodatnią

1 W zależ. od l. zwierząt wysłanych do rocznie do ubojni : 60 (< 2,000 świń); 75 (2,001-5,000 świń); 100 (> 5,000 świń)

Na koniec należy wspomnieć, że zgodnie z wcześniej wspomnianym rozporządzeniem (WE) nr. 2160/2003, w przyszłości UE będzie musiała określić swoje cele w zakresie ograniczenia salmonellozy w poszczególnych krajach, w zależności od punktu wyjścia. Wydaje się oczywiste, że ta sytuacja wyjściowa będzie oznaczona poprzez wyniki referencyjne Wspólnoty Europejskiej badań przeprowadzonych w latach 2006-2007 (EFSA, 2008). Jest bardzo prawdopodobne, że sposób na osiągnięcie tych celów pozostanie w gestii każdego kraju, w zależności od swojej struktury produkcji, wśród innych aspektów.Rola rzeźni będzie niewątpliwie niezbędna dla uniknięcia zakażenia konsumenta, co zapewni końcowy sukces programów.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.