TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Przygotowanie loszek: aspekty zdrowotne

Joan Aparicio i Lluís Ferrer dzielą się z Joan Wennberg swoim doświadczeniem związanym z przygotowaniem zwierząt remontowych.

Większość nowoczesnych gospodarstw ma wskaźnik remontu stada na poziomie 45-50%. W gospodarstwie z prawidłową strukturą pogłowia, pierworódki stanowią 20-24% stada produkcyjnego.

Ich zachowania reprodukcyjne będą zależeć od tego, w jaki sposób przyszłe zwierzęta hodowlane zostaną wprowadzone i zaaklimatyzowane, ale także, nawet co ważniejsze, stabilność zdrowotna całego gospodarstwa będzie również zależała od tych procedur.

Płodność i plenność pierwszego krycia będzie zależała bezpośrednio od tego, jak przygotowuje się pierwsze krycie, co ma również bezpośredni wpływ na płodność w przyszłych ciążach (ryc. 1).

Wykres 1. Zmiana plenności w oparciu o plenność przy pierwszym porodzie. Na każde urodzone prosię (TB) przy pierwszym porodzie, przypada 0.4 więcej TB z każdym kolejnym cyklem produkcyjnym.

Wykres 1. Zmiana plenności w oparciu o plenność przy pierwszym porodzie. Na każde urodzone prosię (TB) przy pierwszym porodzie, przypada 0.4 więcej TB z każdym kolejnym cyklem produkcyjnym.

To, co zostanie zrobione w tym okresie, będzie miało również wpływ w dużej mierze na odsetek strat młodych loch, zarówno przez konieczność wczesnego uboju, jak i śmiertelność.

W kolejnych artykułach porozmawiamy z dwoma ekspertami, Joan Aparicio i Lluís Ferrer, o przygotowaniu loszek do ich pierwszego krycia.

Przygotowanie obejmuje przede wszystkim aspekt zdrowotny, aby uniknąć sytuacji, w której przyszłe zwierzęta hodowlane są źródłem problemów dla gospodarstwa i są one aklimatyzowane do mikrobiomu obecnego w gospodarstwie. Z drugiej strony istnieje aspekt produkcyjny, w której skupia się na tym, że loszka ma pierwsze krycie w najlepszych warunkach, aby mieć dobrą płodność i plenność.

Ten artykuł koncentruje się na obszarze zdrowia, a poprzedni mówił o aspektach produkcyjnych.

Jaki jest najkrótszy czas konieczny do aklimatyzacji loszek?

Aparicio mówi, że jego preferowaną opcją byłoby 12 tygodni między aklimatyzacją- izolacją. Jednak w wielu gospodarstwach nie ma tak dużo miejsca. W każdym razie minimum to 8 tygodni. "Osiem tygodni nie podlega negocjacjom." Ferrer zgadza się z tym minimum.

Photo 1. The gilt’s age on arrival determines the length of the available health acclimation period. Although as a rule of thumb, the longer the better, our experts determine that 8 weeks is the bare minimum time needed.

Photo 1. The gilt’s age on arrival determines the length of the available health acclimation period. Although as a rule of thumb, the longer the better, our experts determine that 8 weeks is the bare minimum time needed.

Ferrer wyjaśnia również, że aby zaplanować remont stada, należy najpierw zadać sobie trzy podstawowe pytania:

  • Dostępna przestrzeń do wprowadzenia i aklimatyzacji loszek
  • Jak ona wygląda? Jest to jedno pomieszczenie, czy kilka?
  • Wielkość fermy

Na tej podstawie remont jest dystrybuowany w grupach wiekowych. Mówi: - "W małych gospodarstwach wprowadzenie różnych grup wiekowych zwykle nie musi być wyważone, jednak w większych gospodarstwach lepiej jest wprowadzić 2 grupy wiekowe (4-5 miesięcy)". Ferrer zwraca uwagę, że "chociaż może być interesujące wprowadzenie nawet młodszych zwierząt z punktu widzenia zdrowia, istnieje czynnik, który powstrzymuje wielu właścicieli: premia genetyczna jest wypłacana bez względu na wiek loszek, a zatem straty są bardzo drogie". W każdym razie, 100 kg byłaby maksymalną wagą, którą chciałbym zaakceptować, w przeciwnym razie nie ma czasu na zaaklimatyzowanie ich bez kończenia aklimatyzacji ze zbyt ciężkimi loszkami.

Aparicio wyjaśnia, że ​​nowa farma, w której wszystkie budynki mogłyby być zaprojektowane od zera, byłaby zupełnie inną sprawą. W tym przypadku rozważyłby gospodarstwa z własnym źródłem loszek, aby zminimalizować wprowadzanie zwierząt zewnętrznych w jak największym stopniu. Wówczas trzeba wprowadzać tylko kilka zwierząt rasowych (GP) dwa razy w roku, aby móc produkować loszki wewnętrznie.

Cele okresu izolacji-aklimatyzacji

Dla Aparicio jest jasne, że z punktu widzenia zdrowia ten 8-12-tygodniowy okres ma dwa różne cele:

  • Proces izolacji: głównym celem jest sprawdzenie stanu zdrowia wprowadzonych zwierząt; musi trwać co najmniej 4 tygodnie.
  • Proces aklimatyzacji ("faza zakażania"), podczas którego przyszłe zwierzęta hodowlane są przyzwyczajane do patogenów fermowych.

Dla niego te dwie funkcje wymagają zróżnicowanych budynków. Budynek kwarantanny musi być budynkiem wyraźnie odróżnionym od reszty gospodarstwa (zdjęcie 2), z niezależnym dostępem i osobnym zestawem ubrań, sprzętów i materiałów. Kwarantanna to proces izolacji, w którym w dniu przyjazdu i 2-3 tygodnie później przeprowadza się badania, aby potwierdzić, że stan zdrowia zwierząt w dniu przybycia był zgodny z oczekiwaniami. Jeśli tak nie jest, rolą kwarantanny jest ochrona gospodarstwa i zapobieganie wprowadzaniu niepożądanych chorób do stada.

Fot. 2. Rola budynku kwarantanny polega na ochronie zdrowia gospodarstwa. Musi umożliwić "odizolowanie" nowo przybyłych zwierząt, dopóki ich stan zdrowia nie zostanie sprawdzony. Musi być w miarę możliwości oddalony od innych budynków gospodarczych i musi być zarządzany niezależnie.

Fot. 2. Rola budynku kwarantanny polega na ochronie zdrowia gospodarstwa. Musi umożliwić "odizolowanie" nowo przybyłych zwierząt, dopóki ich stan zdrowia nie zostanie sprawdzony. Musi być w miarę możliwości oddalony od innych budynków gospodarczych i musi być zarządzany niezależnie.

Główne zadania w tym okresie to kontrole stanu zdrowia, obserwacja kliniczna i rozpoczęcie programu szczepień.

Etapy aklimatyzacji
Budynek "izolatka" Spr. stanu zdrowia Co najmniej 4 tyg.
Budynek aklimatyzacji Proces aklimatyzacji-szczepień Co najmniej 4 tyg.

W drugim etapie, fazie aklimatyzacji / infekowania, przeprowadza się program szczepień, a zwierzęta są w kontakcie z materiałem zakaźnym z gospodarstwa. Dla Aparicio najważniejszą kwestią jest tzw. feedback (treść przewodu pokarmowego zwierząt). W zależności od gospodarstwa i chorób, na które należy zaaklimatyzować loszki, można wziąć pod uwagę inne opcje: bezpośredni kontakt z lochami przeznaczonymi do wybrakowania, a nawet lochami po porodzie.

Obaj eksperci zgadzają się co do tego, żeby unikać bezpośredniego zakażania terenowym szczepem wirusa PRRS.

Immunizacja

Jest to jeden z kluczowych czynników aklimatyzacji zdrowotnwj. Nie ma jednego protokołu szczepień; będzie zależeć od stanu zdrowia każdej farmy.

Jednak obaj eksperci zgadzają się, że w większości hiszpańskich gospodarstw rolnych niezbędne jest szczepienie przeciwko PRRS żywą szczepionką. W rzeczywistości Ferrer potwierdza, że ​​ta choroba jest głównym czynnikiem określającym długość programu aklimatyzacji.

Dla niego szczepienie przeciwko cirkowirusowi i mykoplazmie jest również ważne dla dobrej immunizacji loszek, niezależnie od tego, czy były już zaszczepione na etapie odsadzania. Pozostałe dwie szczepionki, których nigdy nie można pominąć, to parwowirus i różyca. Wszystkie inne szczepionki będą zależeć od stanu zdrowia każdej farmy.

Ferrer stwierdza również, że zgodnie z jego doświadczeniem, wiele farm popełnia błąd polegający na przeprowadzeniu "programu szczepień loszek" w zbyt krótkim okresie czasu, z jedną lub kilkoma różnymi szczepionkami raz na tydzień przez 3-4 kolejne tygodnie. Jego zdaniem, należy zachować 2-tygodniowy okres pomiędzy różnymi szczepionkami, aby umożliwić dobrą odpowiedź immunologiczną.

Zasadniczo, izolacja-badanie przychodzących zwierząt i szczepienie-aklimatyzacja są niezbędnymi składowymi dobrej aklimatyzacji zdrowia loszek.

Bez tego produktywna aklimatyzacja nie powiedzie się i nie będzie możliwe osiągnięcie stabilności zdrowotnej w gospodarstwie.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji