TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Zrównoważona produkcja wieprzowiny w dobie zmian klimatycznych

Przemysł trzody chlewnej musi przeciwdziałać obawom związanym ze zmianą klimatu i przedstawić dowody, że dokładamy starań, aby zminimalizować nasz wpływ na środowisko.

Czym są zmiany klimatyczne?

Energia dociera do Ziemi ze słońca, głównie w postaci promieniowania krótkofalowego (światła). Ogrzewa wszystko na Ziemi. Ciepło z ogrzanej ziemi oddaje energię z powrotem w postaci promieniowania podczerwonego. Jednak promieniowanie podczerwone ma znacznie dłuższą długość fali, a większość tej energii jest pochłaniana (uwięziona) przez gazy cieplarniane (GHG- green house gases). GHG to dwutlenek węgla (CO2), para wodna (H2O), metan (CH4) i podtlenek azotu (N2O). Ta uwięziona energia ogrzewa naszą atmosferę, powodując globalne ocieplenie, które jest głównym motorem zmian klimatycznych. Rezultatem, którego doświadczamy, jest wyższa temperatura, zmienna i ekstremalna pogoda, a także fale upałów, susze, gwałtowne pożary, silne wichury i ulewne deszcze.

Rolnictwo i zmiany klimatyczne

Rolnictwo dostarcza - na całym świecie - około 19% gazów cieplarnianych netto. Produkcja zwierzęca stanowi około 40% produkcji rolniczych gazów cieplarnianych (patrz rysunek 1). Jednak dwa główne gazy wytwarzane w produkcji zwierzęcej (CH4 i N2O) są znacznie silniejszymi absorbentami energii niż CO2 (CH4: 32 i N2O: odpowiednio 280 razy wyższe niż CO2). Ekolodzy i opinia publiczna skrytykowali rolnictwo jako mające negatywny wpływ na środowisko. Nasza branża musi przeciwdziałać tym obawom i przedstawić dowody, że podejmujemy wysiłki, aby zminimalizować nasz wpływ na środowisko. Ponadto nasz przemysł musi zminimalizować obecny i przyszły wpływ zmiany klimatu na produktywność i rentowność. W tym artykule krótko omówimy GHG emitowane podczas produkcji wieprzowiny, jaki wpływ globalne ocieplenie ma na produkcję, jak można złagodzić emisje i jak zarządzanie emisjami może wpłynąć na wyniki ekonomiczne.

Ryc 1. Całkowite emisje gazów cieplarnianych w USA według sektorów gospodarki w 2017 r.  Żródło: U.S. EPA.

Ryc 1. Całkowite emisje gazów cieplarnianych w USA według sektorów gospodarki w 2017 r.  Żródło: U.S. EPA.

Produkcja świń i klimat

Jakie są główne negatywne skutki zmiany klimatu i globalnego ocieplenia na produkcję wieprzowiny?

  1. Wyższe temperatury powodują:
    1. niższy współczynnik płodności u loch;

    2. w tuczarni nadmiar ciepła skutkuje obniżeniem poboru paszy, a tym samym obniżeniem tempa wzrostu;

    3. cieplejsza pogoda sprzyja przeżywalności owadów, które mogą przenosić choroby (np. muchy, wszy itp.);

    4. wyższa zapadalność na choroby w jednostce zajmującej się produkcją trzody chlewnej powoduje wzrost kosztów usług weterynaryjnych i leków.

2. Zmiany klimatyczne mogą powodować susze i obniżoną dostępność wody.

3. Zwiększone koszty produkcji z powodu:

1. zwiększonych kosztów energii na chłodzenie i wentylację;

2. zwiększonych kosztów energii z paszy i białka przez obniżoną produkcję roślinną spowodowaną ekstremalnymi warunkami pogodowymi.

Jakie są źródła gazów cieplarnianych związanych z produkcją wieprzowiny?

Główne źródła rolniczych gazów cieplarnianych (około 40%) pochodzi z gleby podczas produkcji roślinnej. Około 60% rolniczych gazów cieplarnianych pochodzi z produkcji zwierzęcej. Metan pochodzi z trawienia przeżuwaczy oraz z beztlenowego rozkładu odchodów świńs. N2O pochodzi ze zmian mikrobiologicznych i atmosferycznych azotu z odchodów zwierzęcych emitowanych ze zbiorników lub z obornika stosowanego na glebę.

Ryc. 2. Przykrycie zbiorników, aby wychwycić metan jako źródło energii. Źródło: Roslin LLC.

Ryc. 2. Przykrycie zbiorników, aby wychwycić metan jako źródło energii. Źródło: Roslin LLC.

W jaki sposób producenci wieprzowiny mogą zminimalizować emisję gazów cieplarnianych i negatywny wpływ na produkcję?

  1. Stosowanie diety o obniżonej zawartości białka i biodostępności aminokwasów (pracują nad tym specjaliści od żywienia świń).

  2. Zarządzanie obornikiem jako cennym zasobem w celu zmniejszenia emisji.

  • Przykrycie zbiorników, aby wychwycić metan jako źródło energii (patrz rysunek 2).

  • Stosowanie i wprowadzanie obornika do gleby na polach uprawnych zgodnie z cyklem wegetacji roślin.

3. Produkcja kukurydzy i soi powinna obejmować minimalną orkę i rośliny okrywowe lub jej brak, aby utrzymać azot w glebie dostępnym dla upraw.

4. Wykorzystanie produktów ubocznych produkcji bioetanolu.

5. Posadzenie drzew lub rodzimych traw na obszarze produkcyjnym i wokół niego, aby utworzyć osłony przed wiatrem, zapewnić zacienienie, a także pochłonąć CO2.

Jakie opcje zarządzania mają producenci, aby zużywać mniej energii i radzić sobie w ekstremalnych warunkach pogodowych?

1. Renowacja i budowa nowych konstrukcji:

  1. W przypadku wentylacji należy rozważyć zastosowanie wentylatorów odśrodkowych zamiast wentylatorów osiowych w systemach, w których jest to możliwe, ponieważ są one bardziej wydajne, lepiej radzą sobie z zewnętrznymi siłami wiatru i są łatwiejsze w utrzymaniu;
  2. Zwiększenie wytrzymałość strukturalnej i izolacji budynków, aby wytrzymać silniejsze wiatry i radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami;
  3. Jeśli to możliwe, wykorzystanie naturalnego światła i żarówek LED, gdy potrzebne jest sztuczne światło.

2. Używanie budek dla prosiąt na porodówce, aby obniżyć ogólną temperaturę w budynku.
3. Zainstalowanie paneli słonecznych w celu wykorzystania energii (patrz rysunek 3).
4. Rozważenie tuczarni na zewnątrz, lub częściowo na zewnątrz, aby zaoszczędzić energię.

Ryc. 3. Wdrażanie słonecznych systemów elektrycznych na fermach trzody chlewnej. Źródło: Acevedo, R. University of Minnesota.

Ryc. 3. Wdrażanie słonecznych systemów elektrycznych na fermach trzody chlewnej. Źródło: Acevedo, R. University of Minnesota.

Z jakimi problemami będą musieli się zmierzyć producenci w związku z przepisami dotyczącymi zmian klimatu i co może wynagrodzić producentów za redukcję emisji gazów cieplarnianych?

W przyszłości jest prawdopodobne, że firmy będą musiały płacić za emitowane przez siebie GHG. Ponadto prawdopodobnie pojawią się możliwości opłacenia działań, które ograniczają emisję gazów cieplarnianych i / lub pochłaniają dwutlenek węgla. Climate Trust to organizacja, która planuje i zarządza programami dla firm w celu zmniejszenia ich śladu węglowego. Sugerują dwa następujące ogólne obszary, które obniżą emisje i zwiększą możliwości sekwestracji dwutlenku węgla.

  • Odkladanie węgla w glebie: praktyki takie jak kompostowanie, biowęgiel i zarządzanie pastwiskami / zwierzętami hodowlanymi zwiększają biomasę w glebie, nie tylko poprawiając właściwości gleby, takie jak żyzność i zdolność zatrzymywania wody, ale także pochłaniają dwutlenek węgla

  • Zmiany w zarządzaniu nawozami: praktyczne zmiany w dawce, czasie, rozmieszczeniu i rodzaju nawozu mogą kwalifikować się do kompensacji emisji dwutlenku węgla, jeśli emisje gazów cieplarnianych zostaną zmniejszone

Podsumowanie

Zmiany klimatyczne są realne, powodując globalne ocieplenie, stwarzając wyzwania dla zrównoważonego rozwoju produkcji wieprzowiny. Dzięki rozpoznaniu i zrozumieniu wyzwań, istnieją sposoby na radzenie sobie z nimi. Bardziej dogłębne badanie przedstawionych tutaj metod w połączeniu z planowaniem i włączeniem ich do planu biznesowego i planu zarządzania pomoże w budowaniu rentownego i pozytywnego wizerunku publicznego zrównoważonego przemysłu również w przyszłości.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów

Powiązane artykuły

Bezpieczeństwo pracy przy nawozie płynnym

Płynny nawóz pochodzenia odzwierzęcego, który jest przechowywany w głębokich zbiornikach w warunkach beztlenowych, zawiera siarkę używaną przez niektóre bakterie jako substytut tlenu. Końcowym produktem jest H2S, który jest toksyczny dla żywych tkanek ze względu na zatrzymywanie rekacji dostarczania energii w komórkach tkanki.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji