X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Świnie, ludzie i grypa

Świnie wystawiane na targach powinny być izolowane i obserwowane pod kątem objawów grypy przez co najmniej 7 dni po zakończeniu wystawy.

Fairs are a celebration of culture and an anticipated socializing event in many communities, but it is important that people at risk for complications from influenza infection are aware of the possible health risks

Fairs are a celebration of culture and an anticipated socializing event in many communities, but it is important that people at risk for complications from influenza infection are aware of the possible health risks

Wirusy grypy A mogą zakażać szeroki zakres gospodarzy co umożliwia ich szybką ewolucję i co doprowadziło do powstania na świecie wielu wariantów tego patogenu. Świnie mogą być zakażane wirusami pochodzącymi od innych świń, człowieka i ptaków. Zakażenie świń zwykle powoduje gorączkę, kaszel, wypływ z nosa i objawy zmęczenia. Kiedy ludzie i świnie mają bliski kontakt ze sobą wirusy grypy A mogą się przenosić między tymi gatunkami, co jest jednym z mechanizmów w jaki dochodzi do pandemii. Kiedy człowiek ulega zakażeniu wirusem grypy pochodzenia świńskiego, taki szczep nazywamy wariantem i oznaczamy przez dodanie „v” po określeniu podtypu (np. H3N2v). Taka międzygatunkowa transmisja ma miejsce co jakiś czas lecz do przeniesienia wirusów ze świni na człowieka dochodzi najczęściej na wystawach świń w czasie targów rolniczych.

Targi rolnicze w Ameryce Północnej mają charakter edukacyjny. Inaczej niż w warunkach fermy w czasie targów dochodzi do mieszania zwierząt o różnym pochodzeniu i umożliwia kontakt z milionami zwiedzających. Chociaż świnie wystawowe reprezentują bardzo małą część populacji to stanowią główny łącznik pomiędzy człowiekiem o patogenami trzody chlewnej.

W ostatnich 5 latach przypadki zakażeń ludzi wirusami H1N1v, H1N2v, i H3N2v wiązano z wystawami świń. W 2012 roku zidentyfikowano 309 przypadków zakażeń H3N2v w 12 stanach, i większość z nich dotyczyła wystawców biorących udział w targach rolniczych (Bliss, et al., 2016). Mimo wysiłków stale dochodzi do takich zdarzeń. Ostatnio zachorowało 18 osób odwiedzających targi w Michigan i Ohio w 2016 roku (Schicker, R.S., et al., 2016). Większość zakażonych osób zdrowieje, jednak niekiedy u dzieci poniżej 5 roku życia i ludzi powyżej 65 roku życia, ciężarnych i osób przewlekle chorych, może dochodzić do powikłań (CDC, 2016).

Trzyletnie badania na targach na Środkowym Zachodzie USA wykazały, że czasie 23% z nich prezentowano świnie zakażone wirusami grypy (Killian, M.L., et al., 2012). Wiele targów i wystaw zwierząt trwa cały tydzień, co daje wystarczająco dużo czasu wirusom grypy do rozprzestrzenienia się wśród wystawianych zwierząt. Zwykle na targi trafia poniżej 1,5% zakażonych świń, lecz w ciągu tygodniowej wystawy są one zdolne do zakażenia wszystkich pozostałych zwierząt (Bliss, et al., 2016; Killian, et al., 2012). Jednym z zaleceń mającym na celu minimalizację transmisji wirusów grypy jest ograniczenie pobytu świń na wystawie do 72 godzin (Bowman et al., 2014). Ponadto ludziom zaleca się mycie rąk mydłem przed i po kontakcie ze zwierzętami. Na obszarze wystawy nie powinno się pić ani jeść. Przy podejrzeniu zachorowania świń powinien być poinformowany lekarz weterynarii a ludzie powinni unikać bliskiego kontaktu ze zwierzętami sprawiającymi wrażenie chorych.

Ponieważ wystawy pozwalają na transmisję wirusów hodowcy powinni zwracać szczególną uwagę na zabezpieczenie zwierząt nie biorących udziału w takich wydarzeniach. Na przykład, świnie wystawowe powinny być izolowane i obserwowane pod kątem objawów klinicznych grypy przez co najmniej 7 dni po wystawie. Ponadto wyposażenie, odzież, buty i środki transportu powinny być czyszczone i dezynfekowane przed i po wystawach (Bowman et al., 2014).

Targi rolnicze są ważnym elementem edukacji młodzieży, i ogólnie społeczeństwa, w zakresie produkcji rolniczej i zwierzęcej. Ryzyko zakażenie grypą od świń może być zredukowane dzięki zachowaniu zasad higieny, unikaniu zwierząt wyglądających na chore i skrócenie czas w jakim mieszane są świnie. Targi to święto lokalnych społeczności, lecz osoby z grup ryzyka powinny być świadome zagrożenia jakie może stanowić kontakt ze świniami zakażonymi wirusem grypy.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji