Dyzenteria świń

Dyzenteria świń jest wywoływany przez krętek zwany Brachyspira i powoduje ciężko zapalenie w obrębie jelita grubego, powodując krwistą i śluzową biegunkę.

Inne nazwy: Brachyspira hyodysenteriae

Informacje

Dyzenteria świń jest wywoływana przez grupę silnie beta- hemolitycznych krętków zwanych Brachyspira (wcześniej nazywane Serpuline lub Treponema) hyodysenteriae (klasyczny czynnik) i B. hampsonii. Organizmy te powodują ostre zapalenie w jelicie grubym, powodując krwawą i śluzową biegunkę.

Choroba występuje często u świń w wadze między 12 a 75 kg, ale ciężkie przypadki występują sporadycznie u macior i ich prosiąt.

Brachyspira może przetrwać poza świnią do 112 dni, ale umiera w ciągu 2 dni w suchym i gorącym otoczeniu. Mogą być przenoszone przez ptaki, muchy, ryby i myszy.

Rozpowszechnianie w gospodarstwie jest powolne. Liczba zakażonych świń wzrasta, gdy drobnoustrój gromadzi się w środowisku. Ozdrowiałe świnie rzadko chorują ponownie, jednak przeciwciała (IgG i IgA) nie utrzymują się długo. Dlatego poziom przeciwciał niewiele mówi na temat odporności. Niektóre lochy mogą nie wykazywać żadnych objawów przez kilka miesięcy i przenosić chorobę na prosięta.

Wysoki koszt choroby wiąże się ze śmiertelnością (niska), zachorowalnością (wysoka), spadkiem wzrostu, wzrostem współczynnika konwersji paszy i kosztów leków podawanych w paszy.

Okres inkubacji w warunkach terenowych wynosi zwykle od 7 do 14 dni, ale może wynosić do 60 dni. Świnie mogą początkowo rozwinąć subkliniczny stan nosicielstwa, a następnie wykazywać objawy, jeśli są w stresujących warunkach lub gdy pasza ulega zmianie.

Objawy

Lochy

Objawy kliniczne nie są częste, chyba, że choroba wystepuje pierwszy raz w stadzie.

Prosięta ssące

  • Ostra biegunka.
  • Luźny, jasnobrązowy kał z lub bez śluzu i krwi.
  • Spadek kondycji ciała.
  • Lochy są bezobjawowymi nosicielami.

Warchlaki, tuczniki

Pierwsze objawy:

  • Nieznaczna biegunka, brudząca skórę wokół odbytu.
  • Na początku biegunka ma jasnobrązowy kolor z galaretowatym śluzem i krwią.
  • Zapadnięte boki.
  • Niewielki spadek apetytu.
  • Czasami nagła śmierć.

W miarę postępu choroby:

  • Więcej krwi w kale, kał przybiera ciemny, smolisty kolor.
  • Świnie znacząco tracą apetyt i kondycję.
  • Odwodnienie.
  • Zwierzęta są chude, mają zapadnięte oczy.

Przyczyny/Czynniki sprzyjające

  • Świnie zakażają się przez kontakt ze skażonym kałem.
  • Choroba jest przenoszona przez świnie- nosicieli ( także lochy rodzące), które wydają bakterie z kałem przez dłuższy czas.
  • Transmisja mechaniczna ze sprzętem, ciężarówki z paszą, obuwie i ptactwo.
  • Może przenosić się z muchami, myszami, ptactwem i psami.
  • Chorobę może wywołać stres związany ze zmianą paszy.
  •  Zła higiena i duża wilgotność.
  • Przegęszczenie kojców.

Diagnostyka

  • Objawy kliniczne, kał ze śluzem i krwią.
  • Sekcyjnie- choroba ogranicza się do j. grubego.
  • Posiew, specjalna hodowla bakteryjna pod kątem silnie beta-hemolitycznych krętków.
  • PCR kału.

Kontrola/Zapobieganie

  • Kontrola gryzoni i ptactwa.
  • Całe puste- całe pełne.
  • Dokładne czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń.
  • Nie przemieszczać prosiąt.
  • Można stosować antybiotyki, jednak muszą być stosowane przez dłuższy czas i może być to kosztowne.
  • Depopulacja i repopulacja zakażonej fermy.
  • Wszystkie zwierzęta remontowe powinny pochodzić z ujemnych ferm.
  • Możliwe jest stosowanie szczepień i czasem mogą być pomocne (serotypowo specyficzne).

Powiązane artykuły:

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

E-diagnostyka

Narzędzie do diagnozowania chorób świń

wejdź

Atlas patologii

Zdjęcia najważniejszych chorób świń

wejdź