Świnia: każde udomowione zwierzę należące do gatunku Sus scrofa. Rozróżnia się świnie hodowlane, prosięta i tuczniki.
Locha: samica świni przeznaczona do rozrodu.
Warchlak: świnia odsadzona.
W krajach europejskich są to zwierzęta o masie poniżej 20kg.
W Kanadzie do 2007 roku były to zwierzęta do 20 kg, zaś od 2008 roku obejmuje to świnie o masie do 50 funtów (23 kg).
W USA do 2007 roku kategoria obejmowała zwierzęta do 60 funtów (27kg), a od 2008 roku zwierzęta do 50 funtów (23 kg).
Tucznik: świnia, której mięso będzie przeznaczone do spożycia przez ludzi.
W krajach europejskich są to warchlaki o masie powyżej 20 kg, łącznie z tymi ważącymi ponad 110kg.
W Kanadzie do 2007 roku był to zwierzęta o masie od 20 kg, a od 2008 roku od 50 funtów (23 kg). W USA do roku 2007 były to ziwerzęta o masie od 60 funtów (27kg), a od 2008 roku od 50 funtów (23kg).
Źrodło informacji
Eurostat, http://epp.eurostat.ec.europa.eu
Statistics Canada, http://www.statcan.gc.ca/start-debut-eng.html
USDA, http://www.usda.gov/wps/portal/usda/usdahome
Information-Analytical Agency EMEAT, http://emeat.ru
National Bureau of Statistics of China, http://www.stats.gov.cn
Dane dotyczące pogłowia trzody chlewnej w danym roku i kraju. Interaktywne grafiki pozwalają na wyświetlanie i porównywanie danych liczbowych i aktualnych trendów z wielu krajów oraz przedziałów czasowych. Wyniki przedstawiane są według grup produkcyjnych zwierząt.
Liczba świń poddanych ubojowi miesięcznie lub rocznie: łączna liczba świń ubitych w celu spożycia przez ludzi w określonym czasie.
Miesięczna lub roczna produkcja wieprzowiny: całkowita masa tusz ubitych świń, których mięso zostało uznane za nadające się do spożycia przez ludzi.
Produkcja wieprzowiny obejmuje dane dotyczące mięsa wyprodukowanego ze wszystkich świń poddanych ubojowi w danym kraju, włączając w to świnie importowane. Z tego powodu liczba tuczników nie zawsze odpowiada liczbie zwierząt poddanych ubojowi.
Waga tusz w danym roku: szacunkowa masa tuszy obliczana poprzez dzielenie łącznej masy tusz przez liczbę zwierząt poddanych ubojowi. Należy zachować ostrożność przy analizie wyników, ponieważ dane obejmują nie tylko tuczniki, ale również świnie z innych kategorii produkcyjnych.
W przypadku USA i Kadany dane obejmują masę tuszy tuczników poddanych ubojowi.
Źródła informacji:
Eurostat, http://epp.eurostat.ec.europa.eu
Information-Analytical Agency EMEAT, http://emeat.ru
Instituro Brasileiro de Geografia e Pesquisa, https://www.ibge.gov.br/
National Bureau of Statistics of China, http://www.stats.gov.cn
Statistics Canada, http://www.statcan.gc.ca
USDA, http://www.usda.gov
Chile, ODEPA
Meksyk , SIAP
Kolumbia, PORKCOLOMBIA
Peru, ASOPORCI
Argentyna, MAGYP
Ekwador, ASPE
Kostaryka, SIM
Panama, ANAPOR
Paragwaj, SENACSA
Liczba świń poddanych ubojowi, i ilość mięsa wieprzowego wyprodukowana rocznie. Interaktywna grafika pozwala na przedstawienie i porównanie danych i trendów z różnych krajów w poszczególnych okresach czasowych.
Locha: samica świni przeznaczona do rozrodu, której masa ciała przekracza 50 kg.
Warchlak: świnia odsadzona o masie ciała poniżej 20 kg.
Inne świnie: do tej kategorii należą głównie tuczniki, a poza nimi również knury, lochy przeznaczone do uboju, loszki i inne świnie o masie powyżej 20 kg.
Źródło informacji:
Eurostat, http://epp.eurostat.ec.europa.eu
Rozkład populacji świń według wielkości gospodarstw w poszczególnych krajach. Wyniki obejmują okres kilku lat i są przedstawione w formie interaktywnej grafiki, w zależności od kategorii produkcyjnej zwierząt.
Źródło informacji
Eurostat, http://epp.eurostat.ec.europa.eu
Chile, ODEPA
Meksyk , GCMA
Kolumbia, PORKCOLOMBIA
Peru, ASOPORCI
Argentyna, MAGYP
Ekwador, ASPE
Kostaryka, SIM
Panama, ANAPOR
Paragwaj, SENACSA
Roczny import i eksport wieprzowiny w różnych krajach, z podziałem na mięso świeże i mrożone. Dane pokazują całkowitą ilość handlowanego mięsa lub produktu. Interaktywne wykresy pozwalają na jednoczesne wyświetlanie i porównywanie danych dotyczących kilku krajów i przedziałów czasowych.
Świnie domowe, o masie ciała <50 kg (z wyłączeniem zwierząt czystorasowych do hodowli)
Żywe świnie domowe, o masie ciała> = 50 kg (z wyłączeniem macior, które oprosiły się co najmniej raz i o masie> = 160 kg oraz czystorasowych do hodowli)
Żywe świnie niedomowe o masie ciała <50 kg
Żywe świnie niedomowe o wadze> = 50 kg
Źródła informacji Eurostat, http://epp.eurostat.ec.europa.eu
Eksport i import żywych świń domowych i nieudomowionych według kraju, miesiąca i roku. Liczby przedstawiają całkowitą ilość sprzedawanych żywych zwierząt. Interaktywny format graficzny umożliwia pokazywanie i porównywanie liczb i trendów dla wielu krajów i ram czasowych.
Źródło informacji: FAS-USDA, https://apps.fas.usda.gov
Dane dotyczące głównych krajów produkujących, eksportujących i importujących jęczmień. Interaktywny format graficzny umożliwia wyświetlanie i porównywanie liczb i trendów dla wielu krajów i ram czasowych.
źródło informacji: FAS-USDA, https://apps.fas.usda.gov
Dane dotyczące głównych krajów produkujących, eksportujących i importujących soję. Interaktywny format graficzny umożliwia wyświetlanie i porównywanie liczb i trendów dla wielu krajów i ram czasowych.
Źródło informacji: FAS-USDA, https://apps.fas.usda.gov
Dane dotyczące głównych krajów produkujących, eksportujących i importujących śrutę sojową. Interaktywny format graficzny umożliwia wyświetlanie i porównywanie liczb i trendów dla wielu krajów i ram czasowych.
Źródło informacji: FAS-USDA, https://apps.fas.usda.gov
Dane dotyczące głównych krajów produkujących, eksportujących i importujących kukurydzę. Interaktywny format graficzny umożliwia wyświetlanie i porównywanie liczb i trendów dla wielu krajów i ram czasowych.
Źródło informacji: FAS-USDA, https://apps.fas.usda.gov
Dane dotyczące głównych krajów produkujących, eksportujących i importujących pszenicę. Interaktywny format graficzny umożliwia wyświetlanie i porównywanie liczb i trendów dla wielu krajów i ram czasowych.
Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby uzyskać dostęp.
Kraje
Komentarze na wykresie
Dodaj komentarz
Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.