Czytaj ten artykuł w:

ASF na chińskiej fermie świń

Przypadek kliniczny opisuje, w jaki sposób, po odkryciu dużej liczby martwych świń padłych w ciągu 4 dni, lekarze weterynarii zdiagnozowali ASF.

piątek 19 październik 2018 (1 miesięcy 1 dni temu)
polub

Opis fermy

Farma jest dużym gospodarstwem-zarodowym zlokalizowaną w obszarze o dużym zagęszczeniu świń w północno-wschodnich Chinach (Dongbei), w pobliżu Shenyang, w prowincji Liaoning. System gospodarstwa został ustanowiony 3 lata temu, w nowych budynkach, na dużym pojedynczym terenie, ogrodzonym i dobrze odgraniczonym od środowiska zewnętrznego.

Świnie są odsadzane od loszek i macior w wieku 21 dni, a następnie hodowane w sąsiednich budynkach, odchowalniach. W wieku około 10 tygodni świnie są przenoszone do osobnych budynków tuczowych. Gospodarstwo ma dużą siłę roboczą. Istnieje również niewielki zespół ekspertów technicznych i weterynaryjnych, a także zewnętrzni konsultanci. Do fermy kupowano mieszankę paszową z dużego młynu paszowego. Tuczniki sprzedawane są lokalnie, na rynki żywca, handlarzom i do rzeźni. Wszelkie martwe świnie są zbierane przez ciężarówki do utylizacji przez lokalne firmy.

Hodowane maciory i loszki otrzymały komercyjne szczepienia przeciwko E. coli, parwowirusowi, różycy i leptospirozie. Prosięta są szczepione w różnych punktach czasowych między 2 a 8 tygodniem życia przeciwko chorobaie Aujesky'ego, Mycoplasma i FMD (pryszczyca) za pomocą dostępnych w handlu szczepionek.
Podobnie jak w wielu gospodarstwach w Chinach, współczynnik śmiertelności na odchowalni generalnie występował na poziomie 8 do 15%, głównie z powodu PRRS i związanych z nim wtórnych infekcji. Poziomy śmiertelności w tuczarniach i wśród loch było dużo niższe (0 do 3 procent).

Fot. 1. Opisywana ferma w prowincji Liaoning.

Fot. 1. Opisywana ferma w prowincji Liaoning.

Fot. 2. Warunki dla loch i tuczników w zakażonej fermie

Fot. 2. Warunki dla loch i tuczników w zakażonej fermie


Pojawienie się problemu

Od maja do czerwca 2018 r.sektor rozrodu został ponownie zaopatrzone w kilka partii loszek, łącznie 4500 dorosłych świń (powyżej 3 miesiąca życia). Te partie trzody chlewnej przybyły w kilku dostawach ciężarówek z miejscowej firmy hodowlanej, północno-wschodniej.

Od maja do 14 sierpnia 2018, 18 z 4,500 zostało wybrakowanych lub padło, z rozmaitych przyczyn (mniej niż 1 na tydzień).

15 sierpnia zauważono, że wiele świń w jednym budynku było apatycznych, miało gorączkę, krwiste wypływy. Odnotowano 3 upadki.

16 sierpnia 10 świń było chorych, padło 8.

17 sierpnia 150 świń było chorych, 23 padło.

18 sierpnia 300 świń było chorych, 26 padło.

19 sierpnia w sumie 615 świń było chorych, a 88 padło.

Jak widać, sytuacja szybko się pogarszała, a obsługa w ciągu 4 dni zaobserwowała znaczną liczbę ciężko chorych i umierających świń.

Fot. 3. Znaczna liczba padłych świń na terenie fermy.

Fot. 3. Znaczna liczba padłych świń na terenie fermy.

Do budynków, gdzie odnotowano chorobę i upadki skierowano specjalny zespół weterynarzy. Zespół potwierdził klinicznie, że pozostałe świnie były apatyczne i stłoczone blisko siebie. Te świnie często miały bardzo wysoką gorączkę od 41oC do 42oC. Nie odnotowano zmian w obrębie racic. Wiele świń miało pienisty, często krwisty wypływ z nosa. U niektórych świń stwierdzono krwistą wydzielinę z odbytu. Wiele świń miało trudności w oddychaniu i często leżało na bokach, próbując zaczerpnąć więcej powietrza. Niektóre świnie miały żółte zabarwienie skóry i śluzówek. Wiele świń miało wybroczyny na skórze nad klatką piersiową i brzuchem.

Fot. 4. Krwisty wypływ z nosa u chorej świni.

Fot. 4. Krwisty wypływ z nosa u chorej świni.

Zespół przeprowadził pełną autopsję u kilku świń. Zwrócono uwagę na sekcję świeżych, ostrych przypadków choroby. W większości węzłów chłonnych w całym ciele występowały liczne krwawe krwawienia. Na przykład krezkowe węzły chłonne wyglądały jak ciąg dużych, purpurowych winogron.

Tchawica i oskrzela miały znaczną ilość pienistego, obrzękłego płynu, z pewną ilością krwi, potwierdzającą źródło wydzieliny z nosa. Płuca wykazywały pewne rozlane przekrwienie i obrzęk, ale poza tym były normalne.

Wątroba i śledziona były znacznie powiększone. W pęcherzyku żółciowym widoczne były ciemne ogniska krwotoczna. Powiększenie śledziony było bardzo znaczne, o twardej teksturze. Narząd ten był 4 - 6 razy większy niż normalnie.

W jamie brzusznej znajdował się płyn puchlinowy. Zmiany skórne: wybroczyny i żółtaczkę odnotowano również podczas autopsji.

Fot. 5. Zmiany sekcyjne u chorych świń, widać znacznie powiększoną wątrobę i śledzionę.

Fot. 5. Zmiany sekcyjne u chorych świń, widać znacznie powiększoną wątrobę i śledzionę.

Fot. 6.Zmiany sekcyjne u padłych zwierząt, widoczne są wybroczyny w węzłach chłonnych krezkowych.

Fot. 6.Zmiany sekcyjne u padłych zwierząt, widoczne są wybroczyny w węzłach chłonnych krezkowych.

Pracownicy fermy wprowadzili antybiotyki podawane w paszy i w wodzie, ale bez zauważalnego efektu.

Diagnostyka różnicowa wysokiej śmiertelności starszych świń

Studium przypadku nie sugeruje problemu związanego z zatruciem lub czynnikiem fizycznym, takim jak porażenie prądem elektrycznym. Wybuchy wysokiej śmiertelności w grupach starszych świń mogą być spowodowane przez kilka ważnych czynników zakaźnych. Zmiany w płucach nie potwierdzają rozpoznania APP z powodu Actinobacillus pleuropneumoniae. Inne możliwe przyczyny wysokiej śmiertelności mogą obejmować wysoce patogenny PRRS i cirkowirus, z wtórnymi infekcjami lub innymi czynnikami, takimi jak klasyczny pomór świń wywołany pestiwirusem. Jednak wyniki ostrej gorączki krwotocznej z masywną splenomegalią bardzo sugerują afrykański pomór świń (ASF).

Historia, objawy kliniczne i wyniki autopsji sugerują, że patogenny szczep afrykańskiego pomoru świń (ASF) skolonizował farmę w poprzednich tygodniach doprowadzając do epidemii z wysoką śmiertelnością.

Podjęte kroki i środki zaradcze

Chiński region Dongbei ma bezpośrednie połączenia z Rosją, która miała liczne epidemie ASF spowodowane szczepem gruzińskim. Rosyjskie epidemie pochodziły z gospodarstw położonych w pobliżu portów Morza Czarnego, gdzie wysyłano odpady żywnościowe do świń. Analiza chińskiego szczepu ASF wykazała, że ​​jest on identyczny jak szczep gruziński. Jest więc prawdopodobne, że infekcja w tej farmie Dongbei pochodziła z handlu i tras transportowych do sąsiednich gospodarstw i opisanej tutaj fermy.

Wirus ASF jest dużym i złożonym wirusem DNA z wieloma zewnętrznymi warstwami i licznymi mechanizmami mającymi na celu uniknięcie reakcji odpornościowej u gospodarza.

W związku z tym mało prawdopodobne jest wyprodukowanie skutecznej szczepionki zabitej lub podjednostkowej w celu kontroli ASF. Strategie opracowania odpowiedniej żywej atenuowanej szczepionki jeszcze nie zakończyły się sukcesem.

Kluczem do kontroli ASF jest obecnie depopulacja dotkniętych chorobą farm i zapobieganie nowym przypadkom poprzez ścisłą ochronę biologiczną. Wirus ASF rozprzestrzenia się głównie poprzez kontakt z zakażonymi świniami (w tym dzikami) lub materiałami pochodzącymi od świń takimi jak mięso wieprzowe lub produkty z podrobów. W rejonie Dongbei jest niewiele dzików, ale są one bardziej powszechne w południowych Chinach, takich jak prowincje górskie.

Komentarz do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie

tags