X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Zasady bioasekuracji w hiszpańskich stadach świń

Badania wykazały, że średnie i duże fermy zlokalizowane w regionach o dużym zagęszczeniu produkcji stosują wyższe standardy bioasekuracji.

12 czerwiec 2013
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Naukowcy z CReSA (Hiszpania) poddali ocenie odczucia hodowców i lekarzy dotyczące najważniejszych zasad bioasekuracji. Ocena hodowców odnośnie stosowanych zasad bioasekuracji na własnych fermach była znacznie wyższa niż ocena lekarzy sprawujących opiekę na tych fermach.

Znaczenie ekonomiczne produkcji świń w Hiszpanii oraz związany z tym intensywny transport zwierząt wymaga implementacji optymalnych zasad bioasekuracji dla ochrony przed zawleczeniem chorób zakaźnych.

Ocenie poddano 100 hiszpańskich ferm gdzie określono stosowane zasady bioasekuracji oraz wagę jaką hodowcy i lekarze przyjmują do poszczególnych jej elementów. Dane były zbierane na podstawie kwestionariuszy wypełnianych przez hodowców i lekarzy. Zasady bioasekuracji były określane dla dwóch scenariuszy: przy obecności lub nieobecności chorób wysoce zaraźliwych. W celu określenia wpływu typu fermy na poziom bioasekuracji zastosowano wielowymiarową analizę korespondencji (Multiple Correspondence Analysis - MCA) i dwustopniową analizę skupień (two step cluster analysis).

Ocena hodowców odnośnie stosowanych zasad bioasekuracji na własnych fermach była znacznie wyższa niż ocena lekarzy sprawujących opiekę na tych fermach. Według hodowców i lekarzy najważniejszymi elementami bioasekuracji były te, które zmniejszały ryzyko zawleczenia chorób za pośrednictwem osób i pojazdów. Zasady bioasekuracji związane z ryzykiem zawleczenia chorób z materiałem zarodowym nie były stosowane w dużej liczbie ferm.

Badania wykazały również, że średnie i duże fermy zlokalizowane w regionach o dużym zagęszczeniu produkcji stosują wyższe standardy bioasekuracji.

Simon-Grifé M, Martín-Valls GE, Vilar-Ares MJ, García-Bocanegra I, Martín M, Mateu E, Casal J. Biosecurity practices in Spanish pig herds: Perceptions of farmers and veterinarians of the most important biosecurity measures. Prev Vet Med. 2013 Jun 1;110(2):223-31.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji