TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wpływ dodatku Chlorella vulgaris na wzrost, strawność, morfologię i mikrobiotę jelitową prosiąt odsadzonych

Suplementacja mikroalgami diet dla świń może poprawić zdrowotność jelit prosiąt poprzez promowanie efektu prebiotycznego.

7 grudzień 2022
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W związku z pilną potrzebą znalezienia alternatywy dla uniknięcia stosowania antybiotyków w produkcji trzody chlewnej, testowane są nowe strategie. Innowacyjne związki i pasze, takie jak mikroalgi, są przedmiotem zainteresowania ze względu na ich właściwości prebiotyczne w radzeniu sobie ze stresem po odsadzeniu. Ponadto, nie konkurują one o ziemię lub inne zasoby do produkcji żywności dla ludzi, a także prezentują korzystne efekty środowiskowe. Chociaż mikroalgi mają wysoką wartość odżywczą, ich ściana komórkowa sprawia, że są one niestrawne dla zwierząt monogastrycznych. Jednakże, enzymy takie jak enzymy węglowodanowo-czynne mogą poprawić ich wykorzystanie. Dlatego celem tego badania była ocena wpływu Chlorella vulgaris (5% w diecie), uzupełnionej lub nie dwoma egzogennymi mieszankami karbohydrazy na wydajność prosiąt, strawność składników odżywczych oraz morfologię jelit, produkty fermentacji i mikrobiotę. Czterdzieści cztery samce prosiąt odsadzonych w wieku 28 dni, o masie żywej 11,2 ± 0,46 kg, przydzielono do 1 z 4 grup żywieniowych: dieta na bazie zbóż i śruty sojowej (kontrola, n = 11), dieta kontrolna z 5% C. vulgaris (n = 10), dieta C. vulgaris uzupełniona 0,005% karbohydrazą referencyjną (n = 10) oraz dieta z C. vulgaris uzupełniona 0,01% rekombinowanej mieszaniny 4-karbohydrazy (n = 11).

Wydajność wzrostu nie była zmieniona przez włączenie C. vulgaris w ciągu 21 dni próby. Jednakże, całkowita pozorna strawność frakcji odżywczych w przewodzie pokarmowym była negatywnie oceniona przez włączenie C. vulgaris. Równocześnie dieta z mikroalgą zwiększyła wysokość kosmków w dwunastnicy i promowała zdrowszą mikrobiotę jelitową, z wyższą liczebnością niektórych specyficznych taksonów bakterii (Colidextribacter, Oscillospira i Lactobacillus).

Badanie to wskazuje, że włączenie do diety 5% C. vulgaris poprawia zdrowotność jelit prosiąt bez pogorszenia wydajności. Dane wskazują również, że C. vulgaris zmniejsza strawność składników odżywczych, ale promuje kompensacyjny rozwój błony śluzowej jelit i efekty prebiotyczne. Suplementacja diety egzogenną karbohydrazą nie wydaje się być konieczna. Dlatego też włączenie C. vulgaris jako zrównoważonego składnika paszy w żywieniu prosiąt jest realnym alternatywnym podejściem.

Martins CF, Trevisi P, Coelho DF, Correa F, Ribeiro DM, Alfaia CM, Pinho M, Pestana JM, Mourato MP, Almeida AM, Fontes CMGA, Freire JPB, Prates JA. Influence of Chlorella vulgaris on growth, digestibility and gut morphology and microbiota of weaned piglet. Scientific Reports. 2022; 12(1), 1-12. https://doi.org/10.1038/s41598-022-10059-5

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji