X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Indywidualne czynniki ryzyka dla M. hyo u prosiąt ssących w wieku okołoodsadzeniowym

Celem badań było zbadanie częstości infekcji M. hyopneumoniae u prosiąt ssących w endemicznie zakażonych stadach.

3 wrzesień 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W ostatnich latach, występowanie i znaczenie zakażeń Mycoplasma hyopneumoniae u prosięt ssących było tematem szeregu badań. Podczas gdy większość z tych badań koncentrowała się wyłącznie na oszacowaniu częstości występowania zakażeń wewnątrz różnych grup wiekowych, obserwacji zakażonych prosiąt lub oceny zmian patologicznych, żaden z badań nie zawierało szczegółowej analizy indywidualnych i środowiskowych czynników ryzyka. W związku z tym, celem niniejszego badania była ocena częstości zakażeń M.hyopneumoniae u prosiąt ssących z endemicznie zarażonych stad i identyfikacj poszczególnych czynników ryzyka potencjalnie wpływających na stan infekcji w wieku okołodsadzeniowym.

Poziom występowania zakażeń M. hyopneumoniae u prosiąt ssących badany w trzech typowych stadach świń hodowlanych wyniósł 3,6% (41/1127) w momencie odsadznia. Częstość 1,2% stwierdzono u tych samych świń pod koniec przebywania w warchlakarni. W modelu regresji wieloczynnikowej Poisson stwierdzono, że wskaźniki zachorowalności (IRR) u prosiąt ssących są znacznie niższe niż 1, gdy przeprowadzono przycinanie kiełków (IRR: 0,10). Ponadto, wysokie temperatury w kojcu dla prosiąt w pierwszych dwóch tygodniach życia (czasami> 40 ° C) było związane ze zmniejszeniem prawdopodobieństwa wystąpienia zakażenia (IRR: 0.23-0.40). Z kolei stosowanie szczepionek PCV2 u prosiąt wiązało się ze zwiększonym ryzykiem infekcji (IRR: 9,72).

Ponieważ pojedyncze zainfekowane prosięta moga działać jako inicjatorzy przekazywania tego patogenu w warchlakarni i na tuczu, eliminacja czynników ryzyka opisanych w tym badaniu powinna pomóc zmniejszyć częstość występowania zakażeń M. hyopneumoniae , a tym samym może przyczynić się do zredukowania prawdopodobieństwa wysokiej chorobowości u starszych świń.

Nathues H, Doehring S, Woeste H, Fahrion AS, Doherr MG, grosse Beilage E. Individual risk factors for Mycoplasma hyopneumoniae infections in suckling pigs at the age of weaning.Acta Vet Scand. 2013 Jun 3;55:44. doi: 10.1186/1751-0147-55-44.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji