TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wpływ podawanego w paszy maślanu sodu lub heptanianu sodu chronionego MCFA na stan zdrowia jelit u prosiąt odsadzonych, narażonych na E. coli F4+

Heptanian sodu i maślan sodu zabezpieczone średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi mogą mieć korzystny wpływ na mikrobiotę okrężnicy.

18 sierpień 2021
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Krótko i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (odpowiednio SCFA i MCFA) są powszechnie stosowane jako dodatki paszowe u prosiąt w celu promowania zdrowia i zapobiegania biegunce poodsadzeniowej. Mechanizm i miejsce działania tych kwasów tłuszczowych mogą się różnić, tak więc łączona suplementacja może skutkować działaniem synergicznym. Biorąc to pod uwagę, celem niniejszego badania była ocena potencjału dwóch nowych dodatków paszowych opartych na maślanie lub heptanianie, chronionych solami sodowymi MCFA z destylatów kokosowych, przeciwko enterotoksycznym szczepom Escherichia coli (ETEC) F4+ przy użyciu eksperymentalnego modelu choroby. W tym celu przeprowadzono dwie niezależne próby na 48 wczesnoodsadzonych prosiętach karmionych dietą kontrolną (CTR) lub dietą wzbogaconą o chroniony MCFA maślan sodu (BUT+; Próba 1) lub heptanian sodu (HPT+; Próba 2). Po tygodniu adaptacji prosięta poddano pojedynczemu doustnemu inokulum ETEC F4+. Jedno zwierzę z każdego kojca poddano eutanazji w 4 i 8 dniu po inokulacji (PI) i oceniono następujące zmienne: wydajność wzrostu, objawy kliniczne, fermentację jelitową, morfologię jelit, mediatory zapalenia, wydalanie patogenów i mikrobiotę jelita grubego.

Wyniki wykazały, że żaden z dodatków nie poprawił wydajności wzrostu ani nie zmniejszył biegunki w porównaniu z odpowiednimi kontrolami negatywnymi. Jednakże oba dodatki wywoływały różne odpowiedzi przeciwko ETEC F4+. Po pierwsze, dodatek BUT+ nie prowadził do zmniejszenia kolonizacji E. coli F4, ale liczba enterobakterii i komórek nabłonka jelita krętego była zwiększona w 8. dniu badania PI, co było następstwem wyższych stężeń TNF-α w surowicy w 4. dniu badania PI. Stosunek Firmicutes:Bacteroidetes był jednak zwiększony. Po drugie, wyniki w próbie leczenia HPT+ obejmowały mniejszą liczbę zwierząt z E. coli F4 w okrężnicy i zmniejszoną liczbę Enterobacteriaceae (ustaloną przez sekwencjonowanie 16S RNA) w 4. dniu badania. Ponadto, podczas gdy liczba komórek kubkowych była niższa w 8 dniu badania, całkowity poziom SCFA w okrężnicy był zmniejszony.

Podsumowując, heptanian chroniony MCFA był skuteczny wobec ETEC F4+, podczas gdy maślan chroniony MCFA wykazywał potencjalne działanie troficzne na nabłonek jelitowy, prawdopodobnie wzmacniając barierę jelitową.

López-Colom P, Castillejos L, Rodríguez-Sorrento A, Puyalto M, Mallo JJ, Martín-Orúe SM. Impact of in-feed sodium butyrate or sodium heptanoate protected with medium-chain fatty acids on gut health in weaned piglets challenged with Escherichia coli F4+. Archives of Animal Nutrition. 2020; 74(4): 271-295. https://doi.org/10.1080/1745039X.2020.1726719

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji