X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Niedobory żelaza i anemia u prosiąt; wpływ poziomu żelaza przy odsadzeniu na kondycję w okresie poodsadzeniowym

Konsumpcja pasz zawierających wysokie stężenia ZnO jest związana z występowaniem niedokrwistości po odsadzeniu.

16 marzec 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W celu określenia statusu żelaza świń przy odsadzeniu i jego wpływu na kondycję w tym okresie, a także określenia, czy wysokie stężenia tlenku cynku (ZnO) w paszach są związane z anemią poodsadzeniową, do badania wybrano prosięta na 1 do 2 dni przed odsadzeniem z 20 ferm w rejonie Ontario (Kanada), różnej wielkości: małe, średnie i duże (N = 1095). Od zwierząt pobierano surowicę i pełną krew, odnotowywano także ich wagę. Trzy tygodnie później dokonano drugiego pomiaru masy ciała i pobrania krwi.  Zbadano poziom hemoglobiny (Hb) i inne parametry krwi w celu oceny statusu żelaza i korelacji z kondycją po odsadzeniu. Zebrano także protokoły suplementacji żelaza i stężenia ZnO w paszach w odchowalni.

Prosięta z anemią i niedoborem żelaza w okresie okołododsadzeniowym były obecne w większości gospodarstw biorących udział w badaniu. Świnie, które były anemiczne przy odsadzeniu były o 0,82 kg lżejsze w 3 tygodnie po odadzeniu od prosiąt, które miały normalne wartości Hb przy odsadzeniu (p <.05). Większe prosięta przy odsadzeniu miały niższe parametry krwinek czerwonych i żelaza w surowicy i wyższą całkowitą zdolność wiązania żelaza, niż mniejsze prosięta (p <0,05). Więcej zwierząt było anemicznych 3 tygodnie po odsadzeniu niż w momencie odsadzenia (p <.05), a częstość występowania niedokrwistości wiązała się z wysokimi stężeniami ZnO (p <.05).

Protokoły dawki żelaza stosowane w badanych stadach były wystarczające do zapobiegania niedoboru żelaza, zwłaszcza u największych świń. Zwierzęta z niedokrwistością przy odsadzeniu mają wolniejsze tempo wzrostu w odchowalni. Konsumpcja pasz zawierających wysokie stężenia ZnO jest związana z występowaniem niedokrwistości po odsadzeniu.

Perri AM, Friendship RM, Harding JSC, et al. An investigation of iron deficiency and anemia in piglets and the effect of iron status at weaning on post-weaning performance. J Swine Health Prod. 2015;24(1):10–20.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji