TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Ograniczenie stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych w produkcji trzody chlewnej bez narażania parametrów produkcji

Działania podejmowane jako wspólny wysiłek hodowcy i weterynarza / innych doradców okazały się obiecującą metodą redukcji AMU w produkcji trzody chlewnej.

21 luty 2018
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W produkcji trzody chlewnej powszechnie, w dużych ilościach wykorzystuje się antybiotyki (AMU). Mimo, że hodowcy zdają sobie sprawę z dużego użycia, niewiele wiadomo na temat działań w celu poprawy sytuacji. W badaniu oceniano, w jakim stopniu można zmniejszyć AMU w produkcji trzody chlewnej, optymalizując zarządzanie stadem, stan bioasekuracji, strategię szczepień, terapie przeciwrobacze i porady dotyczące rozważnego AMU. Ponadto zbadano wpływ tych działań na wyniki produkcyjne stada.

To badanie interwencyjne przeprowadzono na 61 flamandzkich stadach świń i obejmowało trzy wizyty każdego stada. Podczas pierwszej wizyty zebrano informacje na temat zarządzania stadem, stanu bioasekuracji (ilościowo za pomocą opartego na ryzyku systemu punktacji opartego na ryzyku Biocheck.UGent ™), strategii szczepień, terapii przeciwrobaczej i AMU. Ta informacja została następnie przełożona na plan działania specyficzny dla stada, który został omówiony z hodowcą i weterynarzem stada / innymi doradcami podczas drugiej wizyty. W końcowej wizycie stada (± 8 miesięcy później) uzyskano porównywalne dane w celu oceny postępu.

Ogółem uzyskano znaczną poprawę o 2,4 punktu zewnętrznego i 7 punktów wewnętrznego bezpieczeństwa biologicznego w stadach, w połączeniu z dodatkowymi szczepieniami, terapią przeciwrobaczą i rozważną AMU. Towarzyszyło temu znaczne obniżenie odsetka AMU, o 52% w przypadku świń od urodzenia do uboju i 32% w odniesieniu do zwierząt hodowlanych, w oparciu o przypadki leczenia (TI) i obejmowało istotne zmniejszenie stosowania krytycznie ważnych środków przeciwdrobnoustrojowych. Co ważniejsze, zwiększone poziomy bezpieczeństwa biologicznego i zmniejszone AMU zostały połączone ze znacząco ulepszonymi wynikami technicznymi, takimi jak liczba prosiąt odsadzonych od maciory na rok (+1.1), dzienny przyrost masy (+5,9 g / dzień) i śmiertelność w okresie tuczu końcowego ( -0,6%).

Działania podejmowane jako wspólny wysiłek hodowcy i weterynarza / innych doradców okazały się obiecującą metodą redukcji AMU w produkcji trzody chlewnej.

Postma M, Vanderhaeghen W, Sarrazin S, Maes D, Dewulf J. Reducing Antimicrobial Usage in Pig Production without Jeopardizing Production Parameters. Zoonoses Public Health. 2017 Feb;64(1):63-74. doi: 10.1111/zph.12283. Epub 2016 Jun 30.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji