TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Określenie cech gospodarstw, które hodują świnie bez stosowania antybiotyków

Rolnicy mogą osiągnąć i utrzymać dla swoich zwierząt status "hodowanych bez antybiotyków" poprzez szkolenia dla gospodarstw dotyczące rozważnego stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych i poprawy bezpieczeństwa biologicznego.

3 sierpień 2022
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Ograniczone i odpowiedzialne stosowanie antybiotyków prowadzi do zmniejszenia ryzyka rozwoju oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe. Raised Without Antibiotics (RWA) jest znakiem certyfikacyjnym, który jest uznawany tylko w kilku krajach i często nie jest jasne, jakie są specyficzne kryteria i cechy gospodarstw RWA. Celem tego badania było opisanie kryteriów belgijskiego programu RWA; szkolenie gospodarstw w kierunku ograniczenia stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych; ocena, czy możliwe jest uzyskanie i utrzymanie statusu RWA; oraz określenie różnic między gospodarstwami RWA i konwencjonalnymi gospodarstwami trzody chlewnej. Fermy trzody chlewnej (n = 28) były odwiedzane trzy razy z następujących powodów: (1) zbieranie danych, (2) szkolenie specyficzne dla gospodarstwa (2 miesiące później), i (3) ocena (7 miesięcy później). Użycie środków przeciwdrobnoustrojowych było śledzone od czasu przed rozpoczęciem badań do roku po ostatniej wizycie. Porównano stosowanie środków przeciwdrobnoustrojowych, bezpieczeństwo biologiczne i charakterystykę gospodarstw (nie)RWA. RWA zostało zdefiniowane jako brak antybiotyków od urodzenia do uboju. Świnie wymagające indywidualnego leczenia otrzymywały specjalne kolczyki i były wyłączone z programu.

Status gospodarstw zmieniał się w czasie, a rozkład RWA vs. nie-RWA wynosił odpowiednio 10-18, 13-15 i 12-16, przed początkiem badań, po szkoleniu i po roku. W gospodarstwach, w których nie stosowano RWA, nastąpiła redukcja stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych o 61%, 38% i 23%, odpowiednio dla prosiąt, tuczników i loch, co wskazuje, że zmierzały one w kierunku statusu RWA. Nie było znaczących różnic w statusie bezpieczeństwa biologicznego między gospodarstwami RWA i nie-RWA, ale bezpieczeństwo biologiczne poprawiło się we wszystkich gospodarstwach w trakcie badania. Gospodarstwa RWA były mniejsze (mediana 200 loch) w porównaniu z gospodarstwami nie-RWA (mediana 350 loch). System 4-tygodniowy był częściej stosowany w gospodarstwach nie-RWA, podczas gdy systemy 3- i 5-tygodniowe były najczęściej stosowane w gospodarstwach RWA.

Badanie to wykazało, że rolnicy mogą osiągnąć i utrzymać status RWA poprzez specyficzne dla danego gospodarstwa szkolenie związane z rozważnym stosowaniem środków przeciwdrobnoustrojowych i poprawą bezpieczeństwa biologicznego.

Bernaerdt E, Maes D, Van Limbergen T, Postma M, Dewulf J. Determining the Characteristics of Farms That Raise Pigs without Antibiotics. Animals. 2022; 12(10):1224. https://doi.org/10.3390/ani12101224

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.