X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Olej rybi w diecie loch jako strategia modyfikacji składników odpornościowych w siarze i mleku

Suplementacja kwasami tłuszczowymi n-3 w dietach ciążowych i laktacyjnych może wpływać na skład siary i mleka oraz odpowiedź immunologiczną.

29 grudzień 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Siara i mleko to najwcześniejsze źródła składników odżywczych dla nowonarodzonych prosiąt. Zawierają mieszankę składników, takich jak laktoza, białka, kwasy tłuszczowe (FA), czynniki wzrostu i komórki odpornościowe, które są kluczowe dla transferu energii i odporności biernej matki, różnią się jednak czasem wydzielania i składem. Doniesiono, że suplementacja lipidów w dietach dla loch w okresie laktacji zwiększa zawartość tłuszczu w mleku, co skutkuje wyższym spożyciem energii dla prosiąt, co może pozytywnie poprawić ich wzrost. Ponadto kwasy tłuszczowe omega-3 i ich utlenione pochodne (oksylipiny) mają zdolność modulowania składników układu odpornościowego. Celem obecnego badania było włączenie oleju rybiego bogatego w kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) do diety loch, aby promować wzrost ilości cząsteczek przeciwzapalnych w siarze i mleku z korzyścią dla prosiąt. W tym celu trzydzieści sześć macior zostało losowo przydzielonych od krycia do końca laktacji do diety kontrolnej z tłuszczem zwierzęcym (15 g/kg w ciąży i 30 g/kg w okresie laktacji) lub diety n-3, w której tłuszcz zwierzęcy został całkowicie (ciąża) lub w połowie (laktacja) zastąpiony równoważną ilością stałego oleju rybnego. W trakcie badań monitorowano wydajność loch i prosiąt. Próbki siary i mleka pobrano odpowiednio po urodzeniu pierwszego prosięcia i przy odsadzeniu. Ze wszystkich próbek (n = 18 na grupę), FA oznaczano ilościowo metodą chromatografii gazowej, a immunoglobuliny i cytokiny metodą ELISA. Trzy próbki na grupę wybrano losowo do analizy składu oksylipiny za pomocą chromatografii cieczowej-tandemowej spektrometrii masowej.

W próbkach pobranych od loch karmionych dietą n-3 w siarze i mleku stwierdzono podwyższony poziom zawartości kwasów tłuszczowych n-3, szczególnie EPA i DHA, a także ich utlenionych pochodnych. Olej rybi nie miał wpływu na stężenie immunoglobulin, ale w mleku zaobserwowano zmniejszenie ilości czynnika martwicy nowotworu α (TNFα) i tendencję do zmniejszania ilości interleukiny 10 (IL10).

Podsumowując, olej rybi w diecie loch zwiększał n-3 FA, szczególnie EPA i DHA oraz ich utlenione pochodne w siarze i mleku, zmniejszając TNFα i IL10 w mleku.

Llauradó-Calero E, Badiola I, Delpino-Rius A, Lizardo R, Torrallardona D, Esteve-Garcia E, Tous N. Fish oil rich in eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid in sow diets modifies oxylipins and immune indicators in colostrum and milk.  Animal. 2021; 15(12): 100403. https://doi.org/10.1016/j.animal.2021.100403

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji