X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
1
Czytaj ten artykuł w:

Parametry badane we wczesnym okresie życia przewidują śmiertelność, choroby, pogorszenie dobrostanu i cechy tusz tuczników

Celem tego badania było zbadanie powiązań między wskaźnikami wczesnego okresu życia, czynnikami związanymi z zarządzaniem laktacją, a następnie umieralnością, zdrowiem, dobrostanem i cechami tuszy u potomstwa.

20 czerwiec 2018
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
1

W eksperymencie wzięło udział łącznie 1016 świń urodzonych w ciągu tego samego tygodnia. W okresie laktacji określono liczbę prosiąt żywo i martwo urodzonych, zmumifikowanych, liczbę przebytych ciąż przez lochy, liczbę prosiąt przeniesionych do innych matek, wiek odsadzenia, masy ciała przy powodzie i odsadzeniu (BW). Śmiertelność odnotowywano w całym cyklu produkcyjnym. Przed ubojem świnie były oceniane pod kątem kulawizny (1 = brak do 3 = poważna). Podczas uboju oceniano uszkodzenia ogona (0 = brak zmian do 4 = ciężkie uszkodzenie) i rejestrowano masę zimnej tuszy (CCW), % chudego mięsa, obecność zapalenia osierdzia i konfiskaty serca przy rozbiorze tuszy. Dodatkowo oceniono płuca pod kątem zapalenia opłucnej (0 = brak zmian do 4 = poważne, rozległe zmiany) i enzootycznego zapalenia płuc (EP).

U świń urodzonych przez pierworódki występowało zwiększone ryzyko kulawizny przed ubojem (P <0,05) w porównaniu ze świniami urodzonymi przez starsze lochy. Liczebność miotu była źródłem zmienności dla masy zimnej tuszy (P <0,05) i % chudego mięsa (P <0,05). Świnie urodzone w miotach z większą liczbą żywych prosiąt były bardziej zagrożone śmiercią i kulawizną przed ubojem (P <0,05). Świnie, które były przenoszone od innych matek były 11,69 razy bardziej narażone na śmierć w porównaniu ze świniami, które nie były przenoszone (P <0,05), a te, które były przenoszone co najmniej dwa razy, 7,28 razy bardziej. Co więcej, świnie, które były przenoszone raz, były bardziej zagrożone zapaleniem osierdzia i konfiskatami serca w porównaniu ze świniami, które nie były przenoszone (P <0,05). Świnie o BW <0,95 kg były narażone na większe ryzyko zgonu w całym cyklu produkcyjnym. Występowało zwiększone ryzyko wystąpienia kulawizny, zapalenia opłucnej, zapalenia osierdzia i konfiskat serca (P <0,05) u świń o niższej masie. Dodatkowo cięższe świnie po odsadzeniu miały również wyższe masy tuszy (P <0,05). Występowało zwiększone ryzyko kulawizn u świń odsadzonych w młodszym wieku (P <0,05). Samce 2,27 razy rzadziej otrzymywały zero punktów za uszkodzenia ogonów w porównaniu z samicami świń.

Wyniki tego badania podkreślają złożoną zależność między zarządzaniem, wydajnością i chorobami u świń. Potwierdzają one, że należy zwrócić szczególną uwagę na lżejsze świnie i świnie urodzone przez pierworódki oraz że należy ograniczyć do minimum przenoszenie prosiąt.

Calderón Díaz JA, Boyle LA, Diana A, Leonard FC, Moriarty JP, McElroy MC, McGettrick S, Kelliher D, García Manzanilla E; Early Life Indicators Predict Mortality, Illness, Reduced Welfare and Carcass Characteristics in Finisher Pigs; Prev Vet Med. 2017 Oct 1;146:94-102. doi: 10.1016/j.prevetmed.2017.07.018. Epub 2017 Jul 30. PMID: 28992933 DOI: 10.1016/j.prevetmed.2017.07.018

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji