TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

PMWS: progresja choroby i propozycja definicji na poziomie stada

Do rozpoznania PMWS stada muszą być spełnione dwa warunki: znaczący wzrost śmiertelności po odsadzeniu i rozpoznanie choroby u co najmniej jednej z trzech do pięciu świń.

13 marzec 2013
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Celem badań było określenie wielkości próby koniecznej do rozpoznania PMWS i pojedynczych świń i analiza śmiertelności przed i po wybuchu PMWS.

W celu określenia wielkości próby niezbędnej do rozpoznania PMWS u pojedynczych świń wykorzystano dane z dwóch uprzednio opublikowanych badań. Badania te wykonano w 56 stadach z PMWS w Danii (n=8), Hiszpanii (n=3) i Włoszech (n=45). W sumie sekcje wykonano i tkankę limfatyczna pobrano od 330 wyniszczonych świń (91 z Danii, 79 z Hiszpanii i 160 z Włoch). Materiał zbadano mikroskopowo i w kierunku obecności PCV2 metodą IHC lub ISH. Procent świń spełniający kryteria PMWS wyniósł we Włoszech, Danii i Hiszpanii odpowiednio 69%, 56% i 46%. Wyniki wykazały, że aby rozpoznać przynajmniej jedną świnię z PMWS z prawdopodobieństwem >95%, niezbędne jest przebadanie przynajmniej 3, 4 i 5 świń, odpowiednio we Włoszech, Danii i Hiszpanii.

W celu prześledzenia śmiertelności przed i po wybuchu PMWS przeanalizowano retrospektywnie po trzy stada w Danii (Dk-1, Dk2, Dk-3), Francji (Fr-1, Fr-2, Fr-3) i Hiszpanii (Sp-1, Sp-2, Sp-3) oraz jedno w Szwecji (Sw-1). Spełniały one dwa kryteria: PMWS rozpoznany przynajmniej u jednej świni; posiadanie precyzyjnych danych odnośnie śmiertelności sprzed wybuchu choroby (9-35 miesięcy) i w czasie jej trwania. Analiza wykazała, że w przypadku posiadania danych z ponad 20 punktów czasowych, zawsze następował wzrost śmiertelności w okresie kiedy doszło do laboratoryjnego rozpoznania PMWS. W przypadku posiadania mniej niż 10 punktów czasowych, istotny wzrost śmiertelności wykryto w czterech z sześciu ferm, chociaż poziom śmiertelności był zawsze wyższy w czasie wykonania diagnozy PMWS niż wcześniej.

Badania te wskazują na dwa warunki konieczne do rozpoznania PMWS w stadzie. Po pierwsze istotny wzrost śmiertelności po odsadzeniu w porównaniu do stanów historycznych w połączeniu z obserwacją objawów klinicznych sugerujących PMWS. Po drugie PMWS musi być rozpoznany u przynajmniej jednego z trzech do pięciu świń w okresie wystąpienia wzrostu śmiertelności. Konieczne jest również wykluczenie innych potencjalnych czynników zwiększonej śmiertelności.

Grau-Roma L, Baekbo P, Rose N, et al. Clinical and laboratory studies on herds affected with postweaning multisystemic wasting syndrome in Denmark, France, Spain, and Sweden: Disease progression and a proposal for herd case definition. J Swine Health Prod. 2012;20(3):129–136.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji