X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Potencjał wirulencji szczepów Listeria monocytogenes pochodzących od hiszpańskich świń

Badanie to wykazuje obecność zjadliwych szczepów L. monocytogenes o potencjale wirulentnym u świń, co ma cenne implikacje w medycynie weterynaryjnej i bezpieczeństwie żywności.

4 sierpień 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Listeria monocytogenes jest patogenem bakteryjnym przenoszonym przez żywność, który powoduje listeriozę, chorobę zakaźną u zwierząt i ludzi, a świnie pełnią rolę bezobjawowych rezerwuarów. W sierpniu 2019 r. epidemia związana ze spożywaniem mięsa wieprzowego spowodowała 222 przypadki listeriozy u ludzi w Hiszpanii. Określenie różnorodności, a także potencjału zjadliwości szczepów świńskich jest ważne dla zdrowia publicznego. Zachowanie 23 szczepów L. monocytogenes pozyskanych z migdałków, mięsa i skóry świń zostało porównane poprzez badanie (1) internaliny A, internaliny B, listeriolizyny O, poziomu ekspresji białka indukującego tworzenie aktyny i PrfA oraz (2) ich inwazji i wewnątrzkomórkowego wzrostu w komórkach eukariotycznych.

Stwierdzono wyraźne różnice w ekspresji wybranych czynników wirulencji oraz fenotypach inwazji i replikacji wewnątrzkomórkowej szczepów L. monocytogenes. Szczepy otrzymane z próbek mięsa i należące do serotypu 1/2a nie miały internaliny A zakotwiczonej do peptydoglikanu. Niektóre szczepy wyrażały wyższe poziomy badanych czynników wirulencji oraz atakowały i replikowały wewnątrzkomórkowo wydajniej niż epidemiczny szczep referencyjny L. monocytogenes (F2365).

Badanie to wykazuje obecność zjadliwych szczepów L. monocytogenes o potencjale wirulentnym u świń, co ma cenne implikacje w medycynie weterynaryjnej i bezpieczeństwie żywności.

Gómez‐Laguna J, Cardoso‐Toset F, Meza‐Torres J, Pizarro‐Cerdá J, Quereda JJ. Virulence potential of Listeria monocytogenes strains recovered from pigs in Spain. Vet Record. 2020; 187(11): e101. https://doi.org/10.1136/vr.105945

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji