TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Probiotyczny fermentat kukurydzy podawany od wczesnego odsadzenia do końca tuczu

Wykorzystanie drobnoustrojów wyizolowanych od gospodarza jako probiotyków może być właściwym sposobem modulowania mikroflory jelitowej, promującej dobry stan zdrowia i wydajność u rosnących świń.

2 maj 2018
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Suplementacja probiotyczna może być środkiem ochronnym mającym na celu złagodzenie biegunki, ale wyniki karmienia probiotykami mogą zależeć od specyficzności gatunku gospodarza. Celem tego badania była ocena skuteczności specyficznego dla organizmu gospodarza probiotyku w odniesieniu do wydajności wzrostu, wyników w zakresie obecności biegunki, mikroflory jelitowej i zdrowia jelit u świń hodowlanych. W próbie (180 dni) zastosowano 36 wcześnie odsadzonych prosiąt (28 dni) podzielonych na trzy grupy dietetyczne (4 powtórzenia i 3 świnie / kojec) bez antybiotyku. Terapie były następujące: T0 (sama dieta podstawowa, kontrola), T1 (podstawowa dieta + probiotyk pochodzenia mlecznego, Lactobacillus acidophilus NCDC-15) i T2 (podstawowa dieta + probiotyk pochodzący od świń, szczep FT28 Pediococcus acidilactici). Program podawania odbywał się w 4 fazach u świń w wieku 5-10 kg, 10-20 kg, 20-50 kg i 50-80 kg (BW) i zapewniał 23,2, 21,0, 19,6 i 15,3% surowego białka. Probiotyki podawano jako sfermentowane w dawce 200 g / świnia / dzień. Procedura była taka, jak jeden kg zmielonej kukurydzy zmieszano z 1 l wody wodociągowej i zaszczepiano 24-godzinną hodowlą (100 ml inokulowanej hodowli). Pod koniec próby z każdej grupy uśmiercano sześć świń w celu określenia morfologii jelit.

Codzienne podawanie probiotyków od odsadzenia do uboju wykazało wzrost średniego dziennego przyrostu (ADG), średnie spożycie suchej masy (ADMI) i współczynnik przyrost: pasza (G: F). Liczba bakterii kwasu mlekowego w kale (LAB) i bifidobakterii wzrosła, podczas gdy populacja E. coli i clostridia zmniejszyła się w grupach otrzymujących probiotyki w porównaniu do kontroli. Stężenie kwasu mlekowego w kale było najwyższe dla świń karmionych dietą T2. Zaobserwowano, że azot amonowy i pH były niższe u świń T1 i T2 w porównaniu do kontroli. Obydwa suplementy probiotyczne (pochodzenia mlecznego i od trzody chlewnej) obniżały wskaźniki epizodów biegunki po odsadzeniu, jednak szczep FT28 P. acidilactici był skuteczniejszy niż L. acidophilus NCDC-15. Zaobserwowano zwiększoną wysokość kosmków (V) i głębokość krypt (C) z obniżonym stosunkiem V: C w obu suplementach probiotycznych.

Podsumowując, dietetyczna suplementacja probiotykami w podstawowej diecie poprawiła wydajność wzrostu, liczbę bakterii w kale i morfologię jelit u świń hodowlanych. Szczep FT28 Pediococcus acidilactici był bardziej skuteczny w porównaniu do Lactobacillus acidophilus NCDC-15 w kontrolowaniu biegunki i utrzymywania kwaśnego środowiska w jelitach, wytwarzając więcej kałowego kwasu kwasu mlekowego, co sugeruje specyficzność probiotycznych gatunków gospodarzy. W związku z tym stosowanie drobnoustrojów wyizolowanych od gospodarza jako probiotyków powinno być bardziej odpowiednią technologią do utrzymania stanu zdrowia i wydajności zwierząt poprzez poprawę stresu związanego z odsadzeniem.

Dowarah, R., Verma, A. K., Agarwal, N., Patel, B. H. M., and Singh, P. (2017). Effect of swine based probiotic on performance, diarrhoea scores, intestinal microbiota and gut health of grower-finisher crossbred pigs. Livestock Science, 195, 74-79. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2016.11.006

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji