X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
1
Czytaj ten artykuł w:

Przewidywanie przypadków ogryzania ogonów za pomocą klasyfikacji i regresji

Ogryzanie ogonów u świń było od dziesięcioleci problemem behawioralnym, dobrostanowym i ekonomicznym i wymaga odpowiednich, czasami trudnych interwencji w gospodarstwie.

14 luty 2018
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
1

Celem pracy jest wprowadzenie metodologii klasyfikacji i regresji (CRT) w celu opracowania narzędzia do zapobiegania ciężkim przypadkom pogryzień u świń na fermach. W badaniu uwzględniono 60 komercyjnych gospodarstw hodujących "ciężkie" tuczniki. Przeprowadzono wizyty na fermach i wywiad z hodowcami, zbierając dane na temat ogólnego zarządzania, zdrowia stada, zapobiegania chorobom, kontroli środowiska, żywienia i specyfiki produkcji.

Wyniki sugerują, że wartość analizy CRT w zarządzaniu czynnikami ryzyka związanymi z ogryzaniem ogonów na poziomie specyficznym dla gospodarstwa, wynosi 86,7% wrażliwość dla drzewa klasyfikacyjnego i korelację wynoszącą 0,7 pomiędzy obserwowaną i przewidywaną częstością występowania gryzienia ogonów. Analiza CRT wykazała pięć głównych zmiennych (gęstość obsady, poziomy amoniaku, liczba świń przypadająca na jednego hodowcę, rodzaj podłogi i terminowość dostaw paszy) jako krytyczne czynniki predykcyjne ostrych przypadków gryzienia, które wykazują różne znaczenie w różnych podgrupach gospodarstw. Model ten może mieć niezawodne i praktyczne zastosowania do wspierania i wdrażania działań zapobiegających gryzieniu ogonów, zwłaszcza w przypadku podgrup świń o podwyższonym ryzyku, pomagając rolnikom i weterynarzom w ocenie ryzyka w ich własnym gospodarstwie oraz w zarządzaniu zmiennymi predysponującymi do takich zachowań.

Scollo A, Gottardo F, Contiero B, Edwards SA. A cross-sectional study for predicting tail biting risk in pig farms using classification and regression tree analysis; Prev Vet Med. 2017 Oct 1;146:114-120. doi: 10.1016/j.prevetmed.2017.08.001. Epub 2017 Aug 2. PMID: 28992915

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji