TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Stabilność wirusa afrykańskiego pomoru świń na uprawach polowych poddanych obróbce cieplnej

Ryzyko przeniesienia ASFV przez zanieczyszczone uprawy jest najprawdopodobniej niskie, jeśli są one inkubowane przez co najmniej 2 godziny w temperaturze pokojowej.

2 grudzień 2020
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Afrykański pomór świń (ASF) jest chorobą zakaźną świń i stanowi ogromne zagrożenie dla zdrowia zwierząt i przemysłu trzody chlewnej na całym świecie. Wirus ASF (ASFV) jest skutecznie przenoszony przez krew i mięso zakażonych zwierząt i może być bardzo stabilny w środowisku. W związku z tym istnieje duże zaniepokojenie potencjalną rolą skażonych surowców używanych na paszę lub ściółkę w rozprzestrzenianiu się ASFV. Zwłaszcza rośliny uprawne i produkty pochodne pochodzące z obszarów występowania ASF u dzików, a zatem z wysokim skażeniem ASFV w środowisku, mogą stanowić ryzyko wprowadzenia wirusa do stad świń domowych. Jednak niewiele wiadomo na temat stabilności ASFV na zanieczyszczonych uprawach i możliwych metodach inaktywacji. W tym badaniu przetestowaliśmy wpływ suszenia i obróbki cieplnej na inaktywację ASFV na sześciu różnych typach upraw polowych, a mianowicie na pszenicy, jęczmieniu, życie, pszenżycie, kukurydzy i grochu, zanieczyszczonych zakaźną krwią. Próbki analizowano pod kątem obecności wirusowego DNA i zakaźnego wirusa po 2 godzinach suszenia w temperaturze pokojowej lub po wysuszeniu i 1 godzinie ekspozycji na umiarkowane ciepło w określonej temperaturze między 40 ° C a 75 ° C.

Genom ASFV wykryto we wszystkich próbkach za pomocą reakcji łańcuchowej polimerazy w czasie rzeczywistym (real time PCR), w tym próbek, które były suszone przez 2 godziny i inkubowane przez 1 godzinę w 75 ° C. Z drugiej strony nie można było wykryć zakaźnego wirusa po 2 godzinach suszenia przy użyciu izolacji wirusa w makrofagach świńskich w połączeniu z wykrywaniem ASFV za pomocą testu hemadsorpcji (HAT).

Dlatego wyciągamy wniosek, że ryzyko przeniesienia ASFV przez skażone uprawy jest najprawdopodobniej niskie, jeśli są one inkubowane przez co najmniej 2 godziny w temperaturze pokojowej. Niemniej jednak, aby zminimalizować ryzyko przeniesienia jak największej ilości plonów ze stref dotkniętych ASF, nie należy używać ich na paszę dla świń.

Fischer M, Mohnke M, Probst C, Pikalo J, Conraths FJ, Beer M, Blome S. Stability of African swine fever virus on heat‐treated field crops. Transboundary and Emerging Diseases. 2020. https://doi.org/10.1111/tbed.13650

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów

Powiązane artykuły