TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Uzupełnienie diety prosiąt przed odsadzeniem błonnikiem nie poprawiło odporności na enterotoksynę E. coli

Dodatek błonnika w dietach dla prosiąt przed odsadzeniem nie poprawia wydajności wzrostu ani zdrowia przewodu pokarmowego.

28 kwiecień 2021
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Błonnik pokarmowy (DF) jest powiązany ze zdrowiem żołądkowo-jelitowym prosiąt odsadzonych poprzez swoje właściwości fizykochemiczne, modulację mikroflory jelitowej, aby stała się bardziej fibrolityczna i stworzenie optymalnego środowiska dla korzystnej mikroflory kosztem patogenów i (lub) poprawionej integralności jelit. Na podstawie danych dotyczących świń po odsadzeniu można przypuszczać, że błonnik pokarmowy w diecie przed odsadzeniem może wpływać na odporność po odsadzeniu. Celem tych badań było zbadanie wpływu diety uzupełniającej wzbogaconej w DF podawanej prosiętom ssącym na zdrowie i wydajność po odsadzeniu w przypadku zakażenia enterotoksykogenną bakterią E. coli (ETEC). W tym celu siedemdziesiąt dwa prosięta pochodzące z 28 miotów były karmione czterema dietami przed odsadzeniem czyli kontrolą o niskiej zawartości błonnika (CON); dieta zawierająca 2% długołańcuchowych arabinoksylanów z pszenicy (lc-AXOS) lub 5% oczyszczonej celulozy (CELL) lub dieta zawierająca wysoko fermentowalne i słabo fermentowalne źródło błonnika (2% lc-AXOS i 5% CELL). Diety uzupełniono barwnikiem, aby na podstawie zielonego zabarwienia ich odchodów można było rozpoznać, czy prosięta jadły paszę. Po odsadzeniu prosięta, które jadły tę paszę były trzymane indywidualnie. Wszystkie świnie były karmione tą samą paszą. W dniach 7, 8 i 9 zwierzęta otrzymały doustną dawkę ETEC (5 ml zawierające 107 do 108 CFU / ml). Oprócz wydajności wzrostu codziennie zapisywano wyniki dla zmian konsystencji kału i zmian na skórze. Przepuszczalność jelit oceniano przez wydalanie z moczem Co-EDTA przed i po prowokacji ETEC.

Spożycie paszy i przyrost masy ciała nie różniły się między podawanymi dietami. Prosięta na CELL zmniejszyły stosunek przyrostu do spożycia paszy po prowokacji ETEC w porównaniu z CON. Przed zakażeniem ETEC przepuszczalność jelit wykazywała tendencję do zwiększania się w przypadku lc-AXOS. Ponadto lc-AXOS jako główny efekt zwiększał przepuszczalność jelit przed prowokacją ETEC, podczas gdy nisko fermentowalny błonnik prowadzi do podwyższonej przepuszczalności jelit po prowokacji ETEC. Częstość występowania biegunki była większa w przypadku lc-AXOS + CELL w porównaniu z lc-AXOS, przy niezmienionym stanie skóry.

Podsumowując, ani wysoko fermentowalne, ani słabo fermentowalne źródło błonnika nie poprawiło wzrostu po odsadzeniu ani zdrowia żołądkowo-jelitowego prosiąt, w przeciwieństwie do badań nad suplementacją błonnikiem po odsadzeniu.

van Hees H, Maes D, Millet S, den Hartog L, van Kempen T, Janssens G. Fibre supplementation to pre‐weaning piglet diets did not improve the resilience towards a post‐weaning enterotoxigenic E. coli challenge. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 2020. DOI: 10.1111/jpn.13475

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Powiązane artykuły