TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wpływ materiału użytego do pobrania próbek płynu ustnego na wyniki testów pod kątem obecności PRRSV.

Sznur bawełniany zapewnia najlepszą wydajność diagnostyczna.

2 październik 2013
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Celem badania było określenie czy rodzaj materiału stosowanego przy pozyskiwaniu płynu ustnego od świń wpływa na jakość wyników badań przeprowadzanych z użyciem testów ELISA pod kątem obecności przeciwciał antyPRRSV i metodą RT-PCR na obecność wirusa PRRS.

Próbki śliny zostały pobrane ze 104 kojcow z 2 różnych gospodarstw. Z każdego kojca pobrano 3 próbki, z użyciem 3 różnych materiałów : bawełna (C), konopie (H) i nylon (N). W celu wyeliminowania wpływu kolejności pobierania prób na wyniki, próbki były pobierane w trzech różnych kombinacjach : C-N-H, N-H-C, H-C-N. Następnie próbki płynu ustnego zostały poddane badaniom testem ELISA na obecność przeciwciał antyPRRSV i RT-PCR dla PRRSV.

Analiza wyników wykazała, że rodzaj materiału użyty do pozyskania płynu ustnego ma wpływ na rezultat przeprowadzanych badań; najlepszy okazał się sznur bawełniany. Wyniki wskazują na to, że próbki płynu ustnego powinny być pobierane z użyciem sznurów bawełnianych.

L. Karriker, A. Kittawornrat, S. Lizano. Effect of sample collection material on the detection of PRRSV in oral fluid. Proceedings 2013 AASV Annual Meeting.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji