TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wpływ suplementowania selenem organicznym na wskaźniki wzrostu i jakość wieprzowiny

Witamina E silnie zmniejszyła poziom peroksydacji lipidów w grupie suplementowanej ω3 w porównaniu z suplementacją samym tylko selenem

15 kwiecień 2015
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Stabilność kwasów tłuszczowych może zmienić jakość przetwarzanego mięsa wieprzowego. W badaniu porównano skaźniki wzrostu i jakość mięsa 240 świń podzielonych na grupy: skarmianych paszami zawierającymi aźródło ω3 kwasów tłuszczowych (wytłaczane z siemienia lnianego) lub bez dodatku (kontrola) i suplementowane jednym z trzech różnych związków przeciwutleniających (organicznym selenem, selenem mineralnym lub selenem mineralnym + wit. E ).

Suplementacja omega-3 zwiększyła średnie spożycie paszy i wskaźniki wzrostu, ale nie wpłynęła na współczynnik wykorzystania paszy i chudość tuszy. Związek przeciwutleniający nie miał wpływu na wydajność wzrostu i cechy tuszy. Nie stwierdzono istotnego wpływu na cechy jakościowe mięsa (pH, kolor, ubytek wody). Zgodnie z oczekiwaniami,dodatek w paszy wytłoczonych z siemienia lnianego kwasów miał wpływ na zawartość kwasów tłuszczowych (FA) w słoninie przez zwiększenie udziału kwasów tłuszczowych ω3. Peroksydacja lipidowa była ograniczona w grupach kontrolnych, niezależnie od związku przeciwutleniającego. Witamina E silnie zmniejszyła poziom peroksydacji lipidów w grupie suplementowanej ω3 w porównaniu z suplementacją samym tylko selenem. Nie stwierdzono wpływu suplementacji ω3 lub antyoksydantu na wydajność przetwarzania gotowanej szynki.

Mathieu Monziols, Nathalie Quiniou, Nathalie Lebas, Robert Granier, Antoine Vautier. Effect of an organic selenium supplementation on growth performance and meat quality in pigs. 47e Journées de la Recherche Porcine.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji