TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wpływ zmniejszenia dawki białka podczas okresu wzrostu tuczników na jakość tuszy, mięsa i tłuszczu

Ograniczenie CP w okresie wzrostu poprawia pożądane cechy tuszy i mięsa u samców i samic przeznaczonych do wytworzenia suchych produktów.

6 kwiecień 2016
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Badano wpływ strategii żywieniowych u świń w celu zwiększenia otłuszczenia, co przekłada się na wyższą jakość produktów suszonych. W w badaniu wykorzystano sumie 160 Duroc × (Landrace × Wielka Biała) świń, 50%  samce i 50% samice.

Podczas okresu wzrostu (73-118 dni życia), podawano cztery rodzaje pasz, z malejącymi poziomami białka surowego (CP; 21,6, 17,7, 14,7 i 13,5%), aby osiągnąć odpowiednio 1,10, 0,91, 0,78 i 0,52% całkowitej lizyny. Od 118 dnia aż do uboju, przy 123 kg (odpowiednio w dniach 183, 181, 178 lub 192 D), zwierzętom dostarczana tradycyjną paszę (17,7% CP i 0,91% lizyny).

Tusze samców miały więcej tłuszczu niż loszek ale ilość tłuszczu śródmięśniowego (IMF -intramuscular fat) był podobny dla obydwu płci. Ograniczenie spożycia CP promować szerszą warstwę słoniny i wieprzowinę z wyższym odsetkiem IMF, który był bardziej jednonienasycony i wielonienasycony.

Możemy stwierdzić, że ograniczenie CP w okresie wzrostu poprawia pożądane cechy tuszy i mięsa u samców i samic przeznaczonych do wytworzenia suchych produktów.

J. Suárez-Belloch, M.A. Latorre, , J.A. Guada. The effect of protein restriction during the growing period on carcass, meat and fat quality of heavy barrows and gilts. Meat Science. Volume 112, February 2016, Pages 16–23. doi:10.1016/j.meatsci.2015.10.006

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji