X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Związek między średnimi dziennymi przyrostami, zawartością suchej masy kałowej, a koncentracją Lawsonia intracellularis w kale.

Zwiększona liczba of L. intracellularis log10 bakterii/g kału była znacząco związana z obniżonymi przyrostami dziennymi.

12 luty 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Celem badania było ustalenie związku między średnimi dziennymi przyrostami a ilością bakterii Lawsonia intracellularis w kale tuczników, u których wystąpiła biegunka o różnym stopniu nasilenia.

Przeprowadzono terenowe badanie podłużne (n=150 świń) w stadzie świń na terenie Danii, na zwierzętach w wieku między 29 a 47 dniem po odsadzeniu. Co trzy dni zwierzęta były ważone, poddawane badaniu klinicznemu, pobierano także od nich próbki kału. Nastepnie określano suchą masę kału i wykonywano bezwzględnie ilościowy qPCR pod kątem obecności bakterii L. intracellularis i cirkowirusa świń typu drugiego (PCV2). Związek między średnimi dziennymi przyrostami, zawartością suchej masy kału, ilością bakterii L. intracellularis i PCV2 był mierzony za pomocą wielopoziomowego modelu liniowego.

Zwiększona liczba L. intracellularis log10 bakterii/g kału była znacząco powiązana z obniżonymi przyrostami dziennymi (P< 0.001). Związek ten maleje wraz ze zwiększaniem się suchej masy kału (P<0.01). Liczba PCV2 log10 kopii/g kału nie była istotnie związana ze średnimi przyrostami zwierząt (P>0.5).

Wyniki sugerują potencjalną możliwośc wykorzystania ilościowego PCR L. intracellularis u świń w okresie tuczu. Zawartość suchej masy kałowej powinna być brana pod uwagę przy ocenie wyników przeprowadzanego badania.

Ken Steen Pedersen, Rikke Skrubel, Helle Stege, Øystein Angen, Marie Ståhl, Charlotte Hjulsager, Lars Erik Larsen and Jens Peter Nielsen. Association between average daily gain, faecal dry matter content and concentration of Lawsonia intracellularis in faeces. Acta Veterinaria Scandinavica 2012, 54:58 doi:10.1186/1751-0147-54-58.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji