TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Zwiększona ilość białka w paszy lub wolne aminokwasy u świń poddanych stresowi cieplnemu a cechy wydajności tuszy

Zwiększenie ilości wolnych aminokwasów w diecie w warunkach stresu cieplnego może być odpowiednim rozwiązaniem dla przezwyciężenia braku wydajności.

15 sierpień 2018
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Stres cieplny (HS) zmniejsza dobrowolne pobieranie paszy u świń i niezbędne ilości aminokwasów (AA). Zapewnienie wysokich poziomów surowego białka (CP) może poprawić sytuację, ale dodatkowo zwiększy ogólny ładunek cieplny ciała. Podawanie wolnych AA może zapewnić lepsze wyniki bez wpływu na obciążenie cieplne u świń HS. Przeprowadzono dwa eksperymenty trwające 21 dni. W eksperymencie 1 (Exp 1) brało udział 30 świń (31,1 ± 1,2 kg BW) w celu określenia obniżenia wydajności w temperaturze otoczenia HS (temperatura wahała się od 24,5 do 42,6 ° C). Świnie były podzielone na 3 grupy, jako: 1) obojętne termicznie (22 ± 2 ° C) świnie karmione 22% dietą kontrolną CP (TN-C); 2) świnie HS karmione dietą kontrolną (HS-C); 3) świnie HS karmione 14% CP i uzupełnione dietą AA (HS-AA). W porównaniu ze świniami TN-C świnie HS miały niższą efektywność wykorzystania ADG i Lys i konsumowały odpowiednio 20 i 25% mniej Lys i Thr. W Exp. 2, 25 świń (33,6 ± 0,65 kg BW) użyto do oceny wpływu suplementacji AA związanych z białkiem lub wolnych AA na cechy wydajności i tuszę w warunkach HS (temperatura w pomieszczeniu wynosiła od 27,7 do 37,7 ° C). Postępowanie obejmowało: 1) dietę Lys, Thr i Met bez pszenicy kontrolnej, pozbawioną SBM (CON); 2) dodatkowe 30% więcej CP niż CON (HSxP); oraz 3) dodatkowe wolne AA, które zawiera co najmniej 25% dodatkowego AA niż zalecany poziom (HSxAA). Leczenie dietetyczne nie miało wpływu na codzienne karmienie i spożycie NE. Jednak spożycie Lys, Thr i Met było większe u świń karmionych dietą HSxP i HSxAA niż u świń karmionych dietą CON. Średni dzienny przyrost (ADG) nie był zaburzony przez dietę, ale G: F był zwykle wyższy, a efektywność wykorzystania Lys (ADG, g / g przyjmowania Lys) była niższa u świń z HSxP niż u świń CON. Świnie z HSxAA miały wyższy ADG i miały większą masę ciepłej tuszy i polędwicyniż świnie CON. Masa i dzienny przyrost masy polędwicy był wyższy u HSxAA niż u świń HSxP. Masa nerkowa i mocznik w surowicy u świń HSxP były wyższe niż u świń CON i HSxAA, ale waga śledziony była wyższa u świń HSxAA niż u świń CON i HSxP

Podsumowując, wyniki potwierdzają, że HS zmniejsza dobrowolne przyjmowanie paszy i że wyższe poziomy AA jako wolne lub związane z białkami nie pogarszają efektów HS. Co więcej, stosowanie wolnych AA poprawia obniżoną wydajność wzrostu świń HS niż użycie AA związanego z białkiem.

Morales, A., Chávez, M., Vásquez, N., Htoo, J. K., Buenabad, L., Espinoza, S., and Cervantes, M. (2018). Increased dietary protein or free amino acids supply for heat stress pigs: effect on performance and carcass traits. Journal of animal science, 96(4), 1419-1429. https://doi.org/10.1093/jas/sky044

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Powiązane artykuły