Modulacja mikrobioty i zmniejszenie zjadliwości S. Suis. Jaki mechanizm może za tym stać?
Modulacja mikrobioty wydaje się wpływać na obecność S. Suis i ekspresję jego czynników wirulencji.
Modulacja mikrobioty wydaje się wpływać na obecność S. Suis i ekspresję jego czynników wirulencji.
Właściwości biobójcze nanocząstek srebra wzbudzają zainteresowanie w kontekście rosnącej oporności na antybiotyki. Jakie są ich zastosowania?
Działanie uboczne leków stosowanych w okresie okołoporodowym na mikrobiotę może być szkodliwe dla zdrowia zwierząt.
W dobie narastającej oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe znaleziono rozwiązania, które pozwalają na zastąpienie antybiotyków środkami pochodzenia naturalnego.
Jakie czynniki powodują zwiększoną śmiertelność i wolno rosnące prosięta w fazie odchowu? Jak możemy rozwiązać te problemy?
Od 2017 roku liczba loszek wchodzących w ruję (z odruchem akceptacji) stopniowo spadała do poziomu poniżej 50-60% loszek gotowych do inseminacji...
W czwartym artykule z naszej serii dokonujemy przeglądu opinii naszej grupy ekspertów ds. zdrowia świń z różnych części świata na temat potencjalnego związku, jeśli w ogóle, między wzrostem śmiertelności w odchowalniach,, który obserwowano w niektórych krajach w ciągu ostatnich kilku lat, a strategiami redukcji antybiotyków.
W tym trzecim artykule z naszej serii, nasi eksperci ds. zdrowia świń z całego świata nadal dzielą się swoimi spostrzeżeniami na temat skutecznych strategii redukcji stosowania antybiotyków, a także uczą się na podstawie niektórych błędów popełnionych po drodze.
W tym drugim artykule z naszej serii, nasi eksperci ds. zdrowia świń dzielą się swoimi spostrzeżeniami na temat najważniejszych strategii ograniczania stosowania antybiotyków w ich krajach.
W tym pierwszym artykule z naszej serii zestawimy i porównamy perspektywy czterech ekspertów w dziedzinie zdrowia świń z niektórych z najważniejszych krajów produkujących wieprzowinę (tj. USA, Włoch, Danii i Hiszpanii) na temat strategii redukcji stosowania antybiotyków na fermach trzody chlewnej.
Czy obecna kategoryzacja antybiotyków jest ostateczna? Jakie środki podejmą władze w celu poprawy zdrowia świń? Czy lekarz weterynarii może mieć jakiekolwiek problemy, jeśli po postawieniu diagnozy zastosuje antybiotyk z grupy B?
Czy lekarz weterynarii powinien leczyć chore zwierzęta, niezależnie od okoliczności i warunków, które sprzyjały pojawieniu się choroby? Profilaktyka czy metafilaktyka?
Niektóre strategie żywieniowe mogą mieć działanie antybakteryjne. Przykładowe modyfikacje zostały opisane w poniższym artykule.
Wysoka produkcyjność przy niskim zużyciu antybiotyków: czy jest to możliwe na obszarach o dużym zagęszczeniu ferm trzody chlewnej? I jakie znaczenie ma wiek odsadzanych prosiąt?
Stosowanie niskich poziomów wysoce strawnego białka paszowego z pewnymi probiotykami może być dobrą strategią w obliczu ograniczeń w stosowaniu antybiotyków w paszy.
Dlaczego zagadnienie antybiotykooporności stało się tak ważne w ciągu ostatnich lat? Czy produkcja zwierzęca ma nie wpływ? Czy możliwe jest przekazanie oporności ze zwierząt na ludzi i odwrotnie? Czy mięso może nosić znamiona oporności, nawet jeśli nie zawiera pozostałości antybiotyków? Jakie jest prawdopodobieństwo przeniesienia oporności na ludzi? Czy jest możliwe, że stosowanie u zwierząt środków przeciwdrobnoustrojowych, które nie są stosowane w medycynie człowieka, może sprzyjać powstawaniu oporności na antybiotyki ludzkich patogenów i odwrotnie? W jaki sposób oporność może być ograniczona?