artykuły na temat bezpieczeństwo żywności
FSIS publikuje nowe wytyczne dotyczące zwalczania Salmonelli
FSIS zaktualizowała swoje dobrowolne wytyczne dla federalnie regulowanych zakładów uboju trzody chlewnej i przetwórstwa wieprzowiny w celu zwalczania Salmonelli u świń od odbioru przed ubojem do uboju.
UE: oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe u bakterii pochodzących od ludzi, zwierząt i z żywności
Wnioski z raportu podsumowującego Unii Europejskiej na temat oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u bakterii u ludzi, a także zwierząt gospodarskich i żywności w latach 2020/2021.
Spadek pozostałości leków weterynaryjnych w żywności w UE
Jak wynika z najnowszych danych, pozostałości leków weterynaryjnych i innych substancji wykrywanych u zwierząt i w żywności pochodzenia zwierzęcego nadal zmniejszają się w Unii Europejskiej, a poziom zgodności z przepisami wzrasta.
EFSA: mięso poddane procesowi dojrzewania nie jest bardziej niebezpieczne niż świeże
Mięso poddane dojrzewaniu nie stwarza żadnych dodatkowych zagrożeń w porównaniu ze świeżym mięsem, jeśli dojrzewa w kontrolowanych warunkach - stwierdzili eksperci EFSA w opinii naukowej.
EFSA: Choroby odzwierzęce i ogniska chorób przenoszonych drogą pokarmową w 2021 r.
Ogniska jersiniozy i listeriozy przenoszonej drogą pokarmową przekroczyły poziom sprzed pandemii.
Niemcy: obowiązkowe znakowanie typu chowu zwierząt, z których pozyskano mięso
Zatwierdzono projekt ustawy o oznakowaniu środków spożywczych typem hodowli zwierząt, z których zostały pozyskane
UE zmienia rozporządzenie dotyczące kontroli Trichinae
Nowe przepisy modyfikują niektóre aspekty zwalczania pasożytów w odniesieniu do cięcia i alternatywnych metod analitycznych.
Niemcy przedkładają projekt oznakowania mięsa w zależności od sposobu hodowli
Cem Özdemir, federalny minister żywności i rolnictwa, przedstawił projekt ustawy o znakowaniu zwierząt hodowlanych.
UE: spadek liczby zgłaszanych chorób odzwierzęcych
Sprawozdanie One Health UE: spadek liczby zgłoszonych chorób odzwierzęcych u ludzi i ognisk chorób przenoszonych przez żywność w 2020 r.
Nowe przepisy UE dotyczące higieny produktów mięsnych
Wraz ze zmianami tego nowego rozporządzenia aktualizowane są przepisy dotyczące higieny, mające zastosowanie do produktów pochodzenia zwierzęcego.
Potencjał wirulencji szczepów Listeria monocytogenes pochodzących od hiszpańskich świń
UE: nadal wysoki poziom oporności bakterii wywołujących infekcje przenoszone przez żywność
Znaczna część bakterii Salmonella i Campylobacter jest nadal oporna na antybiotyki powszechnie stosowane u ludzi i zwierząt.
EFSA: Nowe zasady dotyczące przejrzystości i zrównoważonego rozwoju
Rozporządzenie wzmocni wiarygodność i przejrzystość badań naukowych przedkładanych EFSA oraz wzmocni zarządzanie Urzędem, aby zapewnić jego długoterminową trwałość.
EFSA - pozostałości leków weterynaryjnych: zgodność nadal wysoka
Ogółem w 2019 r. na 368594 próbek objętych badaniem było 1191, czyli 0,32% niespełniających norm.
Główny Inspektorat Weterynaryjny o testach na zawartość azotanów i azotynów
Wyniki badań uzyskane za pomocą zwalidowanych metod analitycznych mogą być wiarygodnym źródłem danych dotyczących zawartości azotanów i azotynów.