Produkcja wieprzowiny w Chinach spadła w pierwszym kwartale
Według Krajowego Biura Statystycznego, chińska produkcja wieprzowiny odnotowała niewielki spadek w pierwszym kwartale.
Według Krajowego Biura Statystycznego, chińska produkcja wieprzowiny odnotowała niewielki spadek w pierwszym kwartale.
Globalne ceny eksportowe pszenicy spadły, podczas gdy ceny eksportowe kukurydzy nieznacznie wzrosły.
Ceny wieprzowiny wzrosły, głównie odzwierciedlając wyższy popyt wewnętrzny przed świętami wielkanocnymi.
Produkcja świń i wieprzowiny w 2024 r. nieznacznie spadnie, ponieważ utrzymujące się niskie ceny żywca wieprzowego i wieprzowiny obciążają producentów. Import wieprzowiny może nieznacznie wzrosnąć, aby zrównoważyć prognozowany spadek krajowej produkcji wieprzowiny.
Oznacza to pierwszy wzrost indeksu cen mięsa FAO od siedmiu miesięcy.
Międzynarodowe ceny wszystkich głównych zbóż spadły miesiąc do miesiąca.
Podczas gdy ceny pszenicy, kukurydzy, jęczmienia i sorgo spadły w styczniu, ceny ryżu wzrosły.
Notowania wieprzowiny nieznacznie spadły ze względu na spadek zakupów importowych przez Chiny i obfite dostawy z niektórych krajów produkujących.
Podczas gdy w całym roku indeks cen zbóż FAO spadł o 15% w stosunku do rekordowej średniej rocznej z 2022 r., międzynarodowe ceny ryżu wzrosły o 21% w ujęciu rocznym.
Międzynarodowe ceny wieprzowiny spadły w grudniu, wspierane przez słaby popyt importowy z Azji.
W listopadzie chińska gospodarka kontynuowała ożywienie.
Międzynarodowe ceny zbóż gruboziarnistych spadły najbardziej, zdominowane przez gwałtowny spadek światowych cen kukurydzy.
W ciągu roku kraj uruchomi trzecią partię centralnych zakupów i magazynowania rezerw wieprzowiny.
Wartość eksportu wieprzowiny spadła, ponieważ eksportowane ilości spadły o 18%.
Cena wieprzowiny w Chinach odnotowała w październiku spadki w ujęciu miesiąc do miesiąca i rok do roku.