Czy czeka nas recesja? Analiza kosztów tuczu na wiosnę 2024
Obecnie cenniki w kraju właśnie są w tendencji wzrostowej. Czy ta cena pozwala na zarobek przy obecnych kosztach ponoszonych przez producentów?
Obecnie cenniki w kraju właśnie są w tendencji wzrostowej. Czy ta cena pozwala na zarobek przy obecnych kosztach ponoszonych przez producentów?
Wykrywanie zmian w płucach u świń poddanych ubojowi pozwala również na oszacowanie strat ekonomicznych.
Według raportu Rabobanku "Global pork quarterly Q1 2024", produkcja spowolni w 2024 roku.
Czy czeka nas stabilizacja cenowa? Jak obecnie kształtują się nasze ceny na tle innych krajów?
Produkcja roślinna osiągnęła wartość 37,3 mld euro (+1,4%), podczas gdy produkcja zwierzęca została oszacowana na 35,3 mld euro (-0,8%).
W 2022 r. wysokie ceny pasz spowodowały wzrost kosztów produkcji trzody chlewnej we wszystkich krajach, przy średnim wzroście o 27%.
Czy wysokie ceny sprzedaży żywca szły w parze z większą opłacalnością?
Przedstawię analizę kosztów produkcji i porównam do tej, którą przeprowadziłem właśnie na początku sierpnia 2023.
Wygląda na to, że kilka kluczowych regionów uprawnych zmienia kierunek pod względem produkcyjności.
Sieć InterPIG opublikowała dane dotyczące kosztów produkcji, wydajności loch i konwersji paszy z 17 krajów.
Przez lata UE ustanawiała przepisy, które regulowały branżę, a także elementy z nią związane. Jak wpłynęło to na rentowność produkcji i perspektywy dla rynku unijnej wieprzowiny?
W lipcu przeżywaliśmy zarówno rekordy cenowe, jakich w Polsce nigdy nie widzieliśmy, a także dość ostre spadki, które to zaskoczyły producentów tucznika oraz hodowców.
Obserwujemy wyższy od oczekiwanego wzrost cen trzody chlewnej, jednak coraz większa konkurencja ze strony krajów trzecich stawia pod znakiem zapytania przyszłość europejskich producentów wieprzowiny.
Nowe badania analizują, w jaki sposób można hodować świnie bez obcinania ogonów.