artykuły na temat jakość-mięsa
Jak ograniczyć obecność zapachu knura w tuszach wieprzowych?
We Francji zakaz kastracji świń bez uśmierzania bólu, tj. bez znieczulenia, obowiązuje od 1 stycznia 2022 r., co doprowadziło do produkcji niekastrowanych samców świń. Główną trudnością związaną z tym rodzajem produkcji jest ryzyko obecności nieprzyjemnego zapachu w mięsie tych zwierząt.
Suplementacja diety produktami ubocznymi z zielonej herbaty (Camellia sinensis) i jej wpływ na tuczniki
UE: lepsza ochrona produktów rolnych wysokiej jakości
Parlament Europejski przyjął stanowisko do rozmów w sprawie nowych przepisów dotyczących oznaczeń geograficznych UE dla produktów rolnych.
Długoterminowa suplementacja diety betainą u tuczników, wpływ na wieprzowinę
Krótko- i długoterminowe skutki masy urodzeniowej i opieki nad nowo narodzonymi prosiętami
UE zmienia rozporządzenie dotyczące kontroli Trichinae
Nowe przepisy modyfikują niektóre aspekty zwalczania pasożytów w odniesieniu do cięcia i alternatywnych metod analitycznych.
Woń knura w wieprzowinie: wykrywanie na linii ubojowej
Strategie stosowane w celu ograniczenia zapachu knura oraz systemy wykrywania stosowane w rzeźni.
Francja zakazuje sprzedaży produktów roślinnych pod nazwami mięsnymi
We Francji przeforsowano prawo zabraniające od1 października b.r. sprzedawania produktów roślinnych pod nazwą produktów mięsnych.
Technologia sensoryczna: zastosowania do analizy aromatu szynki iberyjskiej
Sytuacja w zakresie kastracji świń w Unii Europejskiej
W Unii Europejskiej kastracja jest nadal powszechna, choć różni się w zależności od kraju.
UE: zmiany w kontrolach urzędowych produktów pochodzenia zwierzęcego
Rozporządzenie wyjaśnia niektóre aspekty praktycznych ustaleń dotyczących badania poubojowego.
EFSA - pozostałości leków weterynaryjnych: zgodność nadal wysoka
Ogółem w 2019 r. na 368594 próbek objętych badaniem było 1191, czyli 0,32% niespełniających norm.
Główny Inspektorat Weterynaryjny o testach na zawartość azotanów i azotynów
Wyniki badań uzyskane za pomocą zwalidowanych metod analitycznych mogą być wiarygodnym źródłem danych dotyczących zawartości azotanów i azotynów.
EU: nowe regulacje w kontroli Trichinella
Nowe rozporządzenie zmienia pobieranie próbek, referencyjną metodę wykrywania i warunki przywozu w odniesieniu do zwalczania włośni.
Poparcie dla europejskiego znaku dobrostanu zwierząt
Podczas nieformalnego spotkania ministrów rolnictwa UE inicjatywa ministra dotycząca ogólnounijnego znaku dobrostanu zwierząt spotkała się z szerokim poparciem.