Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Wirus ASF został szeroko rozpowszechniony, przy czym częstotliwość jego wykrywania ulegała jedynie niewielkim zmianom w miarę produkcji kolejnych partii paszy.
Połączenie wysokiego stężenia składników odżywczych w diecie mokrej z suplementacją probiotykami poprawia wydajność i zdrowie jelit u prosiąt odsadzonych.
Chociaż w paszy minimalna dawka zakaźna była wyższa niż w wodzie, wysoka częstotliwość narażenia może sprawić, że zanieczyszczona pasza stanie się istotniejszym czynnikiem ryzyka.
Dodatek sfermentowanej mieszanki kukurydzy i soi w dietach na bazie soi u loch w okresie laktacji może poprawić wydajność lochy i miotu podczas laktacji.
Wyniki dostarczają dalszych dowodów na to, że zanieczyszczone składniki paszy mogą stanowić zagrożenie dla przenoszenia patogenów na poziomie krajowym i globalnym.
Wpływ struktury surowca paszy i jej granulacja na powstawanie wrzodów żołądka u świń jest dobrze znany. Niektóre badania wykazały korzystny wpływ dostępu do słomy na zdrowotność żołądka. Jednakże rola innych czynników, np choroby i stresu, nie jest dobrze poznana.
Wyniki te pokazują, że minimalne spożycie zarówno kwasu α-linolenowego jak i linolowego jest niezbędne dla loch w laktacji w celu osiągnięcia maksymalnych wyników rozrodczych