Światowy handel wieprzowiną: kurczące się rynki Japonii i Korei Południowej
Europejscy, brazylijscy i amerykańscy eksporterzy wieprzowiny konkurują nie tylko o Chiny, ale także o Japonię i Koreę.
Europejscy, brazylijscy i amerykańscy eksporterzy wieprzowiny konkurują nie tylko o Chiny, ale także o Japonię i Koreę.
W 2022 r. wysokie ceny pasz spowodowały wzrost kosztów produkcji trzody chlewnej we wszystkich krajach, przy średnim wzroście o 27%.
Czy wysokie ceny sprzedaży żywca szły w parze z większą opłacalnością?
Przedstawię analizę kosztów produkcji i porównam do tej, którą przeprowadziłem właśnie na początku sierpnia 2023.
Przez lata UE ustanawiała przepisy, które regulowały branżę, a także elementy z nią związane. Jak wpłynęło to na rentowność produkcji i perspektywy dla rynku unijnej wieprzowiny?
Zaczęło się od produkcji świń, potem wieprzowiny, następnie żywności i produktów o określonych cechach... Czy jest jakiś inny sposób dla producentów?
Wrzesień upłynął pod znakiem podwyżek cen za świnie w Polsce. Jak sytuacja będzie wyglądać w październiku?
W lipcu przeżywaliśmy zarówno rekordy cenowe, jakich w Polsce nigdy nie widzieliśmy, a także dość ostre spadki, które to zaskoczyły producentów tucznika oraz hodowców.
Obserwujemy wyższy od oczekiwanego wzrost cen trzody chlewnej, jednak coraz większa konkurencja ze strony krajów trzecich stawia pod znakiem zapytania przyszłość europejskich producentów wieprzowiny.
Kluczowym problemem jest to, że znaczna część redukcji zysków (utracona szansa) jest spowodowana przez podzbiór (często stosunkowo niewielki) całej populacji chlewni.
Na tle rosnących cen towarów europejscy hodowcy trzody chlewnej ograniczają produkcję, co doprowadzi do zmniejszenia podaży na rynku trzody chlewnej w 2023 roku i utrzymania się cen na wysokim poziomie.
Bez wątpienia często słyszycie komentarze o liczbie świń w danym kraju, ale... skąd wiemy, czy w danym kraju jest ich dużo czy mało? Jak możemy to porównać?
Jest to globalna wersja zarządzania zasobami na poziomie firmy, gdzie różne ilości zasobów dla różnych towarów są przechowywane w magazynach, ponieważ uważa się, że względny koszt takiego działania jest mniejszy niż koszt braków.
W 2021 r. uzyskanie dobrych wyników ekonomicznych producentów świń było utrudnione z powodu wyższych kosztów produkcji (średnio +14,9%), podczas gdy otrzymywane ceny spadały w całej Europie, z wyjątkiem Włoch. Wyniki były negatywne w 12 krajach w porównaniu z zaledwie 5 z nich w 2020 r.
Kiedy realne dochody spadają, ludzie będą kupować mniej wieprzowiny niezależnie od ceny, co oznacza, że jeśli ceny wrócą do poprzedniego poziomu, i tak będzie kupowane mniej wieprzowiny. Nazywa się to niszczeniem popytu.
Czeka nas przedłużający się okres inflacji i wzrostu płac, więc jest to doskonały moment na rozpoczęcie szybkiej i poważnej reorganizacji sposobu transportu towarów. Już się to zaczęło.