Produkcyjny i ekonomiczny wpływ obecności zmian w płucach świń stwierdzanych poubojowo
Wykrywanie zmian w płucach u świń poddanych ubojowi pozwala również na oszacowanie strat ekonomicznych.
Wykrywanie zmian w płucach u świń poddanych ubojowi pozwala również na oszacowanie strat ekonomicznych.
Luty obfitował w bardzo dynamiczne zmiany na rynku trzody chlewnej w Polsce. Jak zatem będzie teraz kształtować się rynek przez najbliższy miesiąc?
Na początku ubiegłego roku zapytaliśmy naszych użytkowników, jaka według nich będzie średnia cena trzody chlewnej w ich krajach w 2023 roku. Chcesz wiedzieć, kto był najbliżej prawdy?
Europejscy, brazylijscy i amerykańscy eksporterzy wieprzowiny konkurują nie tylko o Chiny, ale także o Japonię i Koreę.
Czy czeka nas stabilizacja cenowa? Jak obecnie kształtują się nasze ceny na tle innych krajów?
W 2022 r. wysokie ceny pasz spowodowały wzrost kosztów produkcji trzody chlewnej we wszystkich krajach, przy średnim wzroście o 27%.
Czy wysokie ceny sprzedaży żywca szły w parze z większą opłacalnością?
Przedstawię analizę kosztów produkcji i porównam do tej, którą przeprowadziłem właśnie na początku sierpnia 2023.
Przez lata UE ustanawiała przepisy, które regulowały branżę, a także elementy z nią związane. Jak wpłynęło to na rentowność produkcji i perspektywy dla rynku unijnej wieprzowiny?
Zaczęło się od produkcji świń, potem wieprzowiny, następnie żywności i produktów o określonych cechach... Czy jest jakiś inny sposób dla producentów?
Wrzesień upłynął pod znakiem podwyżek cen za świnie w Polsce. Jak sytuacja będzie wyglądać w październiku?
Sierpień na polskim rynku tuczników zapamiętany będzie jako miesiąc, w którym dokonały się spadki rozpoczęte jeszcze pod koniec lipca. A jaki będzie wrzesień? – Wszystko wskazuje na odwrócenie trendu.
W lipcu przeżywaliśmy zarówno rekordy cenowe, jakich w Polsce nigdy nie widzieliśmy, a także dość ostre spadki, które to zaskoczyły producentów tucznika oraz hodowców.
Obserwujemy wyższy od oczekiwanego wzrost cen trzody chlewnej, jednak coraz większa konkurencja ze strony krajów trzecich stawia pod znakiem zapytania przyszłość europejskich producentów wieprzowiny.
Co tak naprawdę okazało się być decydującym czynnikiem wpływającym na opłacalność produkcji?
Kontynuujemy dyskusję na temat subpopulacji w obrębie gospodarstwa. Omawiamy, jak zoptymalizować grupę loch, aby poprawić produktywność.