artykuły na temat epidemiczna-biegunka-świń
Skuteczność dezynfekcji obuwia z zastosowaniem mokrych i suchych środków dezynfekujących w odniesieniu do PEDV i PRRSV
Dowody na przetrwanie wirusów w paszach i składnikach pasz podczas długodystansowego transportu handlowego
Przeżywalność patogenów wirusowych w składnikach pasz dla zwierząt
Czy wirus PED może się rozprzestrzeniać przez nasienie?
Enric Marco komentuje praktyczne implikacje niedawnego artykułu na temat obecności wirusa PED w nasieniu knurów.
Projekt Monitoringu Zdrowia Świń dr Morrisona
Dr. Robert Morrison stworzył Projekt Monitoringu Zdrowia Świń (Swine Health Monitoring Project) w 2011 roku, a po jego tragicznej śmierci w maju 2017 roku nazwa została zmieniona.
Zdolność przetrwania koronawirusów świń w paszach i składnikach pasz
Przypadek kliniczny: Eradykacja PEDV na fermie 4500 loch w Peru
Artykuł pokazuje działania podjęte w celu eradykacji PEDV na fermie świń: stabilizację, dezynfekcję, monitoring i weryfikację.
Środki bioasekuracji zapobiegające pośredniemu przenoszeniu PEDV.
Artykuł ten ma za zadanie pomóc w zdefiniowaniu minimalnego poziomu bioasekuracji jaki powinien być ustanowiony na fermie w celu zapobiegania przenoszenia PEDV.
Zmiany metod bioasekuracji skierowane na zapobieganie wprowadzeniu wirusowej biegunki świń
Wirus PED zakwestionował programy bioasekuracji w Ameryce Północnej, standardy sanitarne musiały osiągnąć nowy poziom aby z nim walczyć. Artykuł dotyczy najistotniejszych zmian.
Drugi przypadek PED, na fermie w Manitoba
Różnice pomiędzy amerykańskimi a innym szczepami wirusa PED.
Różnice w zjadliwości i zaraźliwości pomiędzy szczepami wirusa są wyraźne. Ponadto nowy wirus może powodować zakażenia pomimo szczepień opartych na klasycznych szczepach wirusa, a także dawać fałszywie ujemne wyniki w przypadku niektórych testów diagnostycznych.
Wybuch PED w Ontario (Kanada)
Pojawienie się PEDV i znaczenie bezpieczeństwa biologicznego dostaw pasz
Pojawienie się PEDV w Ameryce Północnej spowodowało zwiększenie świadomości co do znaczenia pasz i ich składników jako potencjalnych dróg przenoszenia chorób.