Modulacja mikrobioty i zmniejszenie zjadliwości S. Suis. Jaki mechanizm może za tym stać?
Modulacja mikrobioty wydaje się wpływać na obecność S. Suis i ekspresję jego czynników wirulencji.
Modulacja mikrobioty wydaje się wpływać na obecność S. Suis i ekspresję jego czynników wirulencji.
Światowe Stowarzyszenie Weterynaryjne i Brooke wprowadzają pierwszą na świecie listę podstawowych leków weterynaryjnych dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
Szefowie FAO, UNEP, WHO i WOAH wystosowali bezprecedensowy apel o wzmożone działania globalne
Wnioski z raportu podsumowującego Unii Europejskiej na temat oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u bakterii u ludzi, a także zwierząt gospodarskich i żywności w latach 2020/2021.
Ogniska jersiniozy i listeriozy przenoszonej drogą pokarmową przekroczyły poziom sprzed pandemii.
Plan kieruje wysiłkami agencji w walce z patogenami przenoszonymi przez żywność.
Trójstronne oświadczenie w sprawie zagrożenia pandemią świńskiej grypy wzywa do nadzoru i wymiany danych.
Dzielimy się wytycznymi WHO dotyczącymi higieny rąk, co jest bardzo ważną, codziennie wykonywaną czynnością na farmie świń, ponieważ nieprawidłowe mycie powoduje pozostawienie brudu na niektórych obszarach dłoni.
Czas leci, a tempo rozmnażania się dzików przewyższa naszą zdolność do kontrolowania ich populacji.
Liczba zgłoszonych przypadków salmonellozy i kampylobakteriozy utrzymuje się na stałym poziomie w ciągu ostatnich pięciu lat, chociaż liczba listeriozy stale rośnie.
Większość zakażeń chorobami zawodowymi występuje przy uboju, kiedy ludzie zajmują się potencjalnie zakażonym mięsem lub płynami ustrojowymi. Przedstawimy tu dwa najważniejsze: zakażenie różycą i S. suis.
Świnie wystawiane na targach powinny być izolowane i obserwowane pod kątem objawów grypy przez co najmniej 7 dni po zakończeniu wystawy.
Po ponad dziesięciu latach raczej nie sugeruje się, że LA-MRSA stanowi bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia publicznego, nawet w krajach, w których częstość występowania u świń jest wysoka.
Po pojawieniu się tak zwanej "świńskiej grypy" w latach 2013-2015 w Europie przeprowadzono monitoring szczepów grypy: wirusy H1N1pdm są obecne w kilku krajach, a szczególnie często spotykane w Wielkiej Brytanii i Iralndii.