TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Badanie CASTRUM doyczące alternatywnych metod dla kastracji w Europie

Badanie CASTRUM pokazało znaczne różnice w postępowaniu między poszczególnymi krajami.

16 luty 2017
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W związku z europejską deklaracją, że od 1 stycznia 2018 r zostanie dobrowolnie zaprzestana kastracja świń, DG Santé Komisji Europejskiej zleciło badanie w celu zbadania stanu zaawansowania wdrożenia zaniechania kastracji w różnych krajach europejskich. Badanie zostało zrealizowane przez CASTRUM Consortium. Badanie koncentruje się w szczególności na metodach znieczulenia i / lub długotrwałego zniesienia bólu i alternatyw dla chirurgicznej kastracji dla cięższych świń wykorzystywanych do celów specjalnych tzn. tradycyjnych produktów wieprzowych.

Badanie CASTRUM  wykazało, że między krajami europejskimi są znaczne różnice. W większości krajów swinie nadal są kastrowne bez znieczulenia. Jeśli chodzi o znieczulanie to tutaj równiez istnieją znaczące różnice. CASTRUM przebadało wpływ kastracji na produkty tradycyjne. Często są one wyrabiane ze starszych, ciężkich zwierząt, przez co wzrasta ryzyko pojawienia się odoru knura w produkcie.

CASTRUM przeprowadziło badanie w 16 krajach. Południe Europy: Portugalia, Hiszpania i Włochy. Europa Zachodnia: Francja, UK, Belgia, Niemcy, Austria. Europa Północna: Dania, Norwegia, Szwecja. Europa Wschodnia: Polska, Węgry, Słowenia, Chorwacja i Bułgaria. Dodatkowo zebrano informacje z krajów takich jak Finlandia, Luksembourg, Malta, Holandia i Szwajcaria.

 

poniedziałek, 6 lutego 2017/ Boars 2018/ UE.
http://boars2018.com

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Powiązane artykuły

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

zaloguj się do listy