TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Chiny: spadek produkcji wieprzowiny o 5,2%

W pierwszym kwartale 2019 r. całkowita produkcja mięsa spadła o 2,8% w porównaniu z rokiem ubiegłym, podczas gdy produkcja wieprzowiny spadła o 5,2%.

25 kwiecień 2019
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W pierwszym kwartale 2019 r. wartość dodana rolnictwa (uprawa roślin) wzrosła o 4,4% rok do roku. Produkcja jaj wzrosła o 2,3%, a mleka o 2,0%. Całkowita produkcja wieprzowiny, wołowiny, baraniny i drobiu wyniosła 22,52 mln ton, co oznacza spadek o 2,8% rok do roku. Spadła produkcja wieprzowiny, z wartością 14,63 mln ton, o 5,2% mniej; wołowina, baranina i drób wzrosły odpowiednio o 1,7 proc., 1,4 proc. i 2,1 proc.

W pierwszym kwartale cena konsumpcyjna wzrosła o 1,8 procent rok do roku, o 0,2 punktu procentowego więcej niż w pierwszych dwóch miesiącach, lub o 0,3 punktu procentowego mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Pogrupowane według kategorii towarów ceny żywności, tytoniu i napojów alkoholowych wzrosły o 2,2 procent. Ceny zboża wzrosły o 0,5 proc., wieprzowiny o 1,2 proc., a świeżych warzyw o 6,9 proc.

piątek, 17 kwietnia, 2019/ National Bureau of Statistics of China/ Chiny.
http://www.stats.gov.cn

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Powiązane artykuły

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

zaloguj się do listy