TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Codex Alimentarius: wytyczne dotyczące higieny żywności w celu kontroli parazytoz

Przykłady obejmują Toxoplasma gondii i tasiemica uzbrojonego (wieprzowina), które mogą być przenoszone przez zwierzęta na człowieka po konsumpcji zakażonego mięsa, które jest surowe lub niedogotowane.

1 lipiec 2016
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Wytyczne dotyczące higieny żywności dotyczącej kontroli pasożytów transmitowanych z żywnością

ZAAKCEPTOWANO - 27 czerwca 2016

Produkty spożywcze, w tym mięso, mleko, ryby, owoce i warzywa mogą być zanieczyszczone różnymi pasożytami. Przykłady obejmują Toxoplasma gondii i tasiemica uzbrojonego- Taenia Solium (wieprzowina), które mogą być przenoszone przez zwierzęta na człowieka po konsumpcji zakażonego mięsa, które jest surowe lub niedogotowane. W przypadku zakażeń ludzi Taenia Solium mogą rozwijać się torbiele mózgu, i jest to najczęstsza przyczyna padaczki na świecie. Istnieją trzy główne sposoby kontroli parazytoz przenoszonych z żywnością, które mają służyć zapobieganiu infekcji u zwierząt gospodarskich, żywności, zapobiegania zanieczyszczeniu świeżych i przetworzonych produktów spożywczych i inaktywacji pasożytów w żywności podczas przetwarzania (np zamrażanie, obróbka cieplna). Wytyczne przyjęte przez Komisję Kodeksu Żywnościowego dostarczają informacji na temat higieny produkcji różnych rodzajów żywności kontrolowania parazytoz.

środa 29 czerwca , 2016/ FAO.
http://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

zaloguj się do listy