X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Eksport europejskiej wieprzowiny spadł o 15%

Eksport wieprzowiny z UE spadł o 15% w 2022 r., w dużej mierze z powodu 40% spadku eksportu do Chin, głównego miejsca przeznaczenia.

Kształtowanie się eksportu wieprzowiny i produktów wieprzowych z UE do głównych miejsc przeznaczenia w ciągu ostatnich 10 lat. Żródło: 333 na podstaiwe DG Agri.
Kształtowanie się eksportu wieprzowiny i produktów wieprzowych z UE do głównych miejsc przeznaczenia w ciągu ostatnich 10 lat. Żródło: 333 na podstaiwe DG Agri.
8 marzec 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W ubiegłym roku Unia Europejska wyeksportowała łącznie 5 203 921 t wieprzowiny i produktów wieprzowych, co stanowiło 15% spadek w porównaniu z rokiem 2021, kiedy to eksport UE po raz drugi przekroczył 6 mln t.

Główną przyczyną tak znacznego spadku eksportu były Chiny, wiodący kierunek, które w ubiegłym roku zaimportowały z UE o 40% mniej wieprzowiny i produktów wieprzowych (1 541 892 t w 2022 r. wobec 2 574 644 t w 2021 r.). Po osiągnięciu 52% udziału w 2020 r., udział ten malał - do 42% w 2021 r. i 30% w ubiegłym roku. Eksport do Hongkongu również zmniejszył się o prawie 50% i obecnie znajduje się na 13 miejscu z udziałem 77 602 t (w 2020 r. osiągnął 283 590 t i był na 4 miejscu).

Eksport do Wielkiej Brytanii, drugiego wiodącego kierunku z udziałem 16%, zmniejszył się o 9% do 811 259 t. Eksport do Japonii i Filipin, odpowiednio trzeci i czwarty największy kierunek, z udziałami 9% i 8%, wzrósł o 23% i 21%, osiągając odpowiednio 466 511 t i 422 628 t. Eksport do Korei Południowej, z udziałem 6%, wzrósł o 12% do 318.242 t.

Redakcja 333 na podstawie DG Agri.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły