X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Eksport produktów rolno-spożywczych UE rozpoczął się w 2017r. na wysokim poziomie

Miesięczna wartość eksportu rolno-spożywczego UE w styczniu 2017 r. osiągnęła poziom 10,3 mld euro, czyli o prawie 1 mld euro większy niż w styczniu 2016 r., zgodnie z najnowszym opublikowanym pod koniec marca raportem rolno-spożywczym.

31 marzec 2017
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

USA pozostaje najważniejszym kiernkiem eksportu produktów rolno-spożywczych UE, przy czym największy wzrost miesięcznych wartości eksportowych (styczeń 2017 r. w porównaniu do stycznia 2016 r.) odnotowano dla tego kraju (+ 206 mln EUR), a następnie dla Chin (+ 120 mln EUR).

EU28: Export to Extra-EU of Agricultural Products (million Euro)
EU28: Export to Extra-EU of Agricultural Products (million Euro)

 

Największe wzrosty miesięcznych wartości eksportowych osiągnięto dla wina (+ 127 mln euro), wieprzowiny (+ 112 mln euro) oraz napojów spirytusowych i likierów (+ 83 mln euro).

Unijny eksport produktów rolno-spożywczych do Rosji wzrósł o 3,6%. Tym samym Rosja pozostaje na 5 miejscu eksportu produktów UE rolno-spożywczych, za USA, Chinami, Szwajcarią i Japonią.

Analizując wyniki eksportu UE kategoriami produktów w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy, wartości eksportu odzwierciedlają w szczególności przywrócenie eksportu mięsa wieprzowego (+1,3 mld EUR, + 34% w porównaniu do wartościami eksportowymi w okresie 12 miesięcy poprzedniego roku), podrobów, innego mięsa i tłuszczu (+0,6 mld EUR, + 24%), wina (+421 mln EUR, + 4%), oliwy z oliwek (+414 mln EUR, + 18%), a także żywności dla niemowląt (+400 mln EUR , + 6%).

 

poniedziałek 27 marca 2017r. European Union.
https://ec.europa.eu/agriculture

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji