TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

FAO: ASF w innych krajach Azji: nie "czy" , a "kiedy"?

Kraje azjatyckie ostrzegły, że afrykański pomór świń jest tu już "na dobre" - wymagana jest najwyższa staranność, aby uniknąć poważnych szkód w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i sytuacji ekonomicznej rolników.

10 wrzesień 2018
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Wybuch afrykańskiego pomoru świń w Chinach, po raz pierwszy wykryty w zeszłym miesiącu przez tamtejsze władze, przybiera na sile i prawie na pewno pojawi się w innych krajach Azji. Zorganizowano w związku z tym regionalne spotkanie nadzwyczajne zwołane przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Afrykański pomór świń (ASF) w Azji został po raz pierwszy wykryty w zeszłym roku na obszarze Syberii w Federacji Rosyjskiej. Ale jego zawleczenie do Chin jest poważnym zagrożeniem dla przemysłu trzody chlewnej i źródeł utrzymania drobnych rolników i innych osób w całym łańcuchu wartości. Chiny produkują połowę pogłowia świń na świecie - przy obecnej populacji około 500 milionów sztuk świń. W ciągu zaledwie miesiąca wirus wykryto w 18 gospodarstwach lub ubojniach w sześciu prowincjach, w niektórych przypadkach ponad tysiąc kilometrów od siebie.

Brak szczepionki, brak leczenia - ale też brak zagrożenia zdrowia ludzi

Nie ma szczepionki ani lekarstwa na tę chorobę. Najzjadliwsze szczepy są w 100% śmiertelne dla zakażonych świń. Jednak w przeciwieństwie do świńskiej grypy, ASF nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia ludzi.

Reakcja na wybuchy ASF jest niezwykle trudna, wyjaśnili eksperci na nadzwyczajnym spotkaniu.

"Najbardziej prawdopodobne wyjaśnienie i powód ogromnej odległości, którą przebył wirus, to przetworzone lub surowe produkty wieprzowe, a mniej prawdopodobne przez transport zwierząt" - powiedział Juan Lubroth, Główny Lekarz Weterynarii FAO. "Wirus jest bardzo odporny i może przetrwać tygodnie lub miesiące w peklowanej lub solonej wieprzowinie lub gdy jest obecny w paszy dla zwierząt lub zlewkach."

Introdukcja ASF do innych krajów azjatyckich - nie czy, tylko kiedy

Ponieważ wieprzowina jest produkowana i konsumowana przez tak wiele krajów azjatyckich, szczególnie w Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej, wprowadzenie wirusa do innych krajów regionu jest prawie pewne, powiedzieli eksperci w ostatnim dniu zwołanego przez FAO spotkania.

"Niestety, to, co widzimy do tej pory, to tylko wierzchołek góry lodowej" - powiedział Lubroth. "Rozkład geograficzny ognisk ASF wykrytych w tak krótkim czasie, oznacza, że niemal na pewno wystąpi transgraniczne pojawienie się wirusa, prawdopodobnie w wyniku przemieszczania produktów zawierających zakażoną wieprzowinę. A więc nie jest to już "jeśli", ale "kiedy" .

Szybkie działania chińskich władz

Chiny i FAO współpracują ze sobą od kilku lat, przewidując, że ASF pewnego dnia dotrze do kraju. Protokoły i plany wykrywania pomogły organom weterynaryjnym i innym osobom szybko zareagować i wyodrębnić obszary, w których wystąpiły ogniska ASF. Do tej pory prawie 40 000 zakażonych zwierząt zostało poddanych ubojowi w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się choroby.

"Władze chińskie bardzo poważnie podeszły do ​​tej epidemii i bardzo aktywnie dzieliły się informacjami i doświadczeniami z FAO i sąsiednimi krajami na temat rozprzestrzeniania się wirusa i ich dotychczasowych działań" - powiedział Wantanee Kalpravidh, regionalny menedżer FAO w Azji. Centrum alarmowe dla transgranicznych chorób zwierząt (ECTAD).

Spotkanie nadzwyczajne, zwołane przez FAO w Bangkoku, przyciągnęło władze weterynaryjne i wiele innych interesariuszy z 12 krajów, w tym z sektora prywatnego, ekspertów ASF i przedstawicieli Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE). Spotkanie zakończyło się utworzeniem wyspecjalizowanej sieci regionalnej, która zobowiązała się do współpracy aby wspólnie reagować, gdy pojawią się nowe epidemie w całym regionie.

"Transgraniczna, regionalna współpraca ma zasadnicze znaczenie w reagowaniu na to bardzo realne zagrożenie dla azjatyckiego sektora trzody chlewnej, ponieważ nie jest to coś, z czym ministerstwa lub departamenty rolnictwa mogą poradzić sobie same" - powiedział Kundhavi Kadiresan, zastępca dyrektora generalnego FAO i regionalnego przedstawiciela dla Azji i Pacyfiku. "Wirus ten stanowi zagrożenie dla źródeł utrzymania, dla gospodarki, dla całej branży i powiązanych z nią łańcuchów wartości. Dlatego każdy musi zwrócić na to uwagę i przyspieszyć, aby w skoordynowany sposób podjąć to wyzwanie. FAO będzie nadal pomagać. "

piątek 7 września, 2018/ FAO.
http://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

nie prenumerujesz tej listy 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

zaloguj się do listy

Powiązane artykuły

nie prenumerujesz tej listy Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

zaloguj się do listy