X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

FAO: Produkcja mięsa na świecie wzrasta

Światowa produkcja wieprzowiny przewiduje wzrost o 1,9 procent, do 119,4 milionów ton w 2015 roku.

12 maj 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Światowa produkcja mięsa prognozuje ekspansję w 2015 roku 318,7 milionów ton, 1,3 procent, czyli 4 mln ton, więcej niż w 2014, z największym wzrostem oczekiwanym w Chinach, UE, USA i Brazylii. Prognozuje się globalny wzrost dla sektora wieprzowiny, a w dalszej kolejności mięsa drobiowego. W produkcji bydła mięsnego i owiec są obecnie przewidywane jedynie skromne wzrosty.

Wieprzowina

Światowa produkcja wieprzowiny przewiduje wzrost o 1,9 procent, do 119,4 milionów ton w 2015 roku, co jest wzmagane przez niższe koszty paszy. Azja jest wiodącym regionem produkującym mięso wieprzowe, stanowi prawie 60 procent całkowitej światowej  produkcji. Silny popyt konsumentów i polityka rządu powoduje wsparcia zwiększenia produkcji w Chinach o 1,2 procent, do 57,8 milionów ton, co stanowi prawie połowę całkowitej światowej. Gdzie indziej w Azji, w Wietnamie, Indonezji i Filipinach przewiduje się, że tempo wzrostu będzie podobne do Chin. Produkcja w Japonii i Republice Korei podnosi się po zeszłorocznej epidemii endemicznej biegunki świń (PED), która ograniczyła liczbę prosiąt. Przewiduje się także powodować wzrost produkcji wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych po epidemii PED. Brazylia i Kanada zwiększają produkcję, co jest stymulowane przez obniżenie kosztów pasz. Stały wzrost przewiduje się również do Meksyku, dzięki ulepszonej genetyce i wydajności, co przekłada się na więcej prosiąt w miotach i większą masę zwierząt. Oczekuje się, że produkcja w UE będziek ontynuować trend z ubiegłewgo roku. Po raz pierwszy od wielu lat wzrosła tam liczba stad loch. W Federacji Rosyjskiej, polityka rządu sprzyjaja dużym gospodarstwom rolnym, co spowodowało podwojenie produkcji w ciągu ostatniej dekady. Tendencja do zwiększenia produkcji może być wzmocniona w 2015 roku, po zakazie importu wieprzowiny z Unii Europejskiej i Kanady.

Oczekuje się, że handel na rynku wieprzowiny wzrośnie o 1,6 procent, do 7,1 mln ton w 2015 roku, po spadku w poprzednich dwóch latach. Stany Zjednoczone, UE i Kanada stanowią cztery piąte światowego eksportu mięsa wieprzowego. Dodanie Brazylii i Chin daje łącznie do ponad 90 procent. Rozszerzenie produkcji w głównych krajach eksportujących przewiduje się być głównym motorem wzrostu eksportu. Obfitość dostaw na rynku światowym znalazło odzwierciedlenie w ruchu indeksu cen FAO wieprzowiny, które po osiągnięciu historycznego szczytu w czerwcu 2014 roku spadła o 37 procent w kwietniu, osiągając poziom ostatnio widziany w styczniu 2011 roku. Dodatkowym czynnikiem osłabiającym ceny wieprzowiny była dlo wprowadzenie zakazu importu przez Federację Rosyjską, który szczególnie dotknął rynek UE. Początkowo eksport wieprzowiny UE został przekierowany do Azji, w szczególności do Japonii, Republiki Korei, Chin i na Filipiny. Jednak pod koniec 2014 roku i w 2015 roku, popyt ze strony tych rynków osłabł i sprzedaż spadła. Spadek eksportu zwiększył podaż na rynku krajowym UE, powodując, że wewnętrzne ceny znacznie spadły. W konsekwencji, w lutym 2015 roku Komisja Europejska wdorżyła pomoc w prywatnym składowaniu mięsa. Niższe ceny wieprzowiny mogą posłużyć jako główny motor wzrostu handlu. Zwiększenie importu przewiduje się w Chinach, Meksyku, Republice Korei, Wietnamie, Australii, Angoli, Singapurze i Kolumbii.

czwartek 7 maja, 2015/ FAO.
http://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji