Czytaj ten artykuł w:

FAO: produkcja wieprzowiny w 2018r.

Według FAO światowa produkcja wieprzowiny w 2018 r. odnotowała marginalny wzrost

środa 22 maj 2019 (4 miesięcy 28 dni temu)
polubienia

Produkcja wieprzowiny

Według „Przeglądu rynku mięsa na świecie - zmoany na światowym rynku mięsa w 2018 r.”, światowa produkcja wieprzowiny w 2018 r. szacowana jest na 120,5 mln ton, co stanowi wzrost o 0,6 proc. od 2017 r., odnotowując marginalny wzrost. Podczas gdy spadek produkcji w Chinach był w dużej mierze spowodowany globalną stagnacją, jego produkcja nadal wynosiła 46 procent całkowitej światowej produkcji. Produkcje spadły również w Brazylii, Wietnamie i na Ukrainie, łącznie spadając o prawie 293 000 ton wieprzowiny. Jednak produkcja rozwinęła się w Unii Europejskiej, Stanach Zjednoczonych Ameryki i Federacji Rosyjskiej, utrzymując globalną produkcję na stabilnym poziomie.

  • W Chinach spadek produkcji wieprzowiny nie był całkowicie nieprzewidziany, biorąc pod uwagę początek afrykańskiego pomoru świń (ASF), który do końca grudnia obejmował 105 przypadków i spowodował ubój ponad 950 000 świń. Sektor był na dobrej drodze do ożywienia do czasu rozpoczęcia rozprzestrzeniania się ASF, chociaż obawy były coraz większe w związku z rosnącymi kosztami pasz z powodu rosnących cen soi. Ceny soi rosły w związku ze zwiększonym uzależnieniem od pasz dla zwierząt w ramach systemu produkcji przemysłowej i sporu handlowego, który doprowadził do wyższe taryfy na importowaną soję ze Stanów Zjednoczonych Ameryki.
  • W Brazylii produkcja wieprzowiny była o około 3% niższa niż w 2017 r. We wcześniejszej części roku produkcja ucierpiała z powodu utraty popytu na import ze względu na wyniki sondy bezpieczeństwa żywności; „słabego mięsa”. Następnie strajk kierowców ciężarówek zakłócił dostawy pasz z innych części Brazylii oraz transport zwierząt i mięsa. Ponadto ceny kukurydzy wzrosły o ponad 50 procent.
  • Szacuje się, że produkcja wieprzowiny w Wietnamie spadła o 2,4% w 2018 r., co wynika z niestabilności rynku w ciągu ostatnich kilku lat. Po kilku latach ekspansji produkcji wystąpiła nadwyżka podaży, która spowodowała gwałtowny spadek cen wieprzowiny w 2017 r. Doprowadziło to do utraty dochodów przez hodowców trzody chlewnej. W odpowiedzi rolnicy zmniejszyli stada. Jednak w 2018 roku, po ostrzeżeniach o wybuchu ASF w Unii Europejskiej, rząd zawiesił import, zwiększając ceny rynkowe o prawie 200 procent do połowy 2018 roku, w porównaniu z tym samym okresem w 2017 roku.
  • Na Ukrainie produkcja wieprzowiny spadła trzeci rok z rzędu, spowodowana wieloma czynnikami: zmniejszeniem liczby loch z powodu niskiej rentowności, rozprzestrzenianiem się ASF, zmniejszeniem popytu konsumpcyjnego w związku z niską siłą nabywczą konsumentów, zmniejszeniem wsparcia rządu i utraty rynków zagranicznych.

Dla kontrastu,

  • W Unii Europejskiej, po spadku w 2017 r., produkcja wieprzowiny wzrosła o 2,5% do 24,3 mln ton w 2018 r., czemu sprzyjały korzystne ceny krajowe, które doprowadziły do wzrostu stad hodowlanych. Jednak od połowy 2018 r. ceny zaczęły słabnąć w związku ze spadkiem zamówień importowych.
  • Szacuje się, że produkcja wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych Ameryki wzrosła o 2,9 procent do prawie 12 milionów ton w 2018 roku. Zwiększona liczba ubojów dzięki powiększonemu pogłowiu, szacowanemu na 75,5 miliona świń od 1 września, związany był gównie z większą wydajnością.
  • W Federacji Rosyjskiej produkcja wieprzowiny szacowana jest na 3,8 miliona ton, co stanowi wzrost o prawie 8 procent w 2018 r., co potwierdza stały wzrost sektora w ostatnich latach. Głównym czynnikiem był rosnący udział dużych gospodarstw, które są dobrze zintegrowane z innymi rodzajami działalności rolniczej, w tym z produkcją kukurydzy.

World pigmeat production
World pigmeat production

kwiecień 2019/ FAO.
http://www.fao.org

Wiadomości

Polska: drugie w tym roku ognisko ASF21-maj-2019 4 miesięcy 29 dni temu

Wiadomości od Ekonomia

UE przyjmuje nowe przepisy dotyczące nawozów24-maj-2019 4 miesięcy 26 dni temu
Mniej świń w Danii21-maj-2019 4 miesięcy 29 dni temu

Komentarz do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie

tags

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

18-paź-201911-paź-201904-paź-201927-wrz-2019

zaloguj się do listy

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie